Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 14.06.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Повдигнаха обвинения срещу бившия президент на Франция Никола Саркози

Финансовата прокуратура на Франция повдигна обвинения срещу бившия президент Никола Саркози и 12 негови довереници във връзка с предполагаеми незаконни дарения от Либия за предизборната му кампания, предаде ДПА.

68-годишният Саркози е обвинен в присвояване на публични средства, корупция, престъпно сдружаване и незаконно финансиране на предизборна кампания, съобщи снощи прокуратурата в Париж. Все още не е ясно дали и кога ще се проведе съдебен процес.

Френските съдебни власти започнаха разследване срещу бившия държавен глава през 2018 г. Той бе заподозрян в корупция, незаконно финансиране на предизборна кампания и подпомагане на незаконно присвояване на либийски публични средства. През 2020 г. той бе обвинен и в това, че стои зад „престъпна организация“.

Производството започна, когато се появиха данни, че пари за предизборната кампания на Саркози през 2007 г. са постъпили незаконно от режима на тогавашния либийски лидер Муамар Кадафи.

През 2016 г. свидетел заяви, че в края на 2006 г. или началото на 2007 г. той е занесъл няколко куфара – подготвени от либийския режим и съдържащи общо 5 милиона евро – в парижкото министерство на вътрешните работи, което по това време се ръководеше от Саркози. Саркози, който беше президент от 2007 г. до 2012 г., отхвърли обвиненията.

Съдебната процедура, свързана с либийската афера, не е единствената, която се води в момента срещу Саркози, отбелязва ДПА. В сряда се очаква второинстанционен съд да се произнесе по дело срещу бившия президент за корупция и неправомерно влияние. На първата инстанция по същото дело му бе произнесена присъда от три години затвор. През септември 2021 г. Саркози обжалва и присъда за незаконно финансиране на предизборна кампания, предаде vesti.bg