Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 24.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Как природните бедствия засегнаха пазарите и икономиката в миналото?

Най-голямото земетресение в историята на Япония разтърси не само североизточните части на страната в петък, но и фондовите борси по целия свят. Цената на петрола се върна под 100 долара, а йената поскъпна силно срещу останалите водещи валути, след като търсенето на по-безрискови активи, за какъвто се считат японските пари, се засили.Трусът със сила от 9 по скалата на Рихтер бе последван от близо десетметрово цунами, което взе много жертви и потопи крайбрежието на Япония под вода.

В резултат на това автомобилни фабрики, заводи за електроника и петролни рафинерии бяха затворени. Няколко летища също бяха затворени, а железопътните услуги – спрени. Всички пристанища в страната също преустановиха дейност в петък.Въпреки че още е много рано да се каже какво въздействие ще има земетресението върху японската икономика, бедствието вероятно няма да дерайлира фондовия пазар в страната в дългосрочен план, коментират пред CNBC анализатори от MainFirst Asset Management.

В първата борсова сесия след труса обаче борсовият индекс Nikkei 225 потъна с повече от 6%, а азиатските борси претърпяха най-тежкия си спад от юни 2008 г. Японската централна банка съобщи, че ще инжектира още 15 трлн. йени (183 млрд. долара) във финансовата система на страната, за да подсигури допълнителна ликвидност.Акциите на комуналните компании се понижиха силно в Токио заради опасността от ядрена катастрофа в централата във Фукушима. В същото време книжата на производителите на стомана и строителни материали поскъпнаха заради очаквания, че ще спечелят от възстановяването на щетите от земетресението в Япония.

Катастрофата ще е поредното предизвикателство пред възстановяването на Япония, но може да има съживяващ ефект върху икономиката в краткосрочен план, посочва още Лорънс Съмърс, почетен президент на Харвардския университет и бивш директор на Националния икономически съвет към Белия дом.Историята показва, че големите природни бедствия рядко са причинявали големи понижения на фондовите борси веднага след проявата си, но последствията от тях върху икономиката и пазарите се усещат дълго след това.Вижте в галерията реакцията на финансовите пазари след някои от най-опустошителните природни бедствия от последните десет години.

investor.bg