Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 06.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Интервю

Мирослав Найденов: Пенсионерите са коректив за цените

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов бе  във Варна за среща с туристическия бранш

Защо избрахте Варна за домакин на среща с туристическия бранш?

Мирослав Найденов: Защото Варна е морската столица на България, предстои активния летен сезон и искам да се обърна към представителите на туристическия бранш да бъдат внимателни с това, което се предлага на  туристите и най-вече –  на храната, която се предлага. Все пак туризмът до голяма степен показва лицето на България. Години наред свикнахме да предлагаме най-некачествените неща, сега ще се обърна с призив към тях – нека да повишим нивото на предлаганите хранителни продукти в пакетите „ол инклузив”. Да не се предлагат колбаси по 1-2 лв.

Ще има ли проверки от Агенцията по безопасност на храните?

Мирослав Найденов: Разбира се.

Няма ли да доведат до повишаване на цената на хляба трите стандарта, които ще влязат в сила от месец април (както се случи със стандарта „Стара планина”)?

Мирослав Найденов: Цената на пшеницата пада в момента. Нормално е и цената на хляба да пада,  не се повишава. С над 15-20% поевтиня пшеницата в последните две седмици. Питайте хлебарите, не мен. В петък ще заседават колегите и ще наблюдават ценообразуването по цялата верига. Едва тогава ще мога да дам отговор.

Актуална ли е идеята пенсионери да следят цените? Завчера Сергей Станишев нарече във Варна този модел „съветски”.

Мирослав Найденов: Какъв може да го нарече един съветски възпитаник. Не, не е съветски модела, словенски е от 2007 г. Белгия го използва вече години. Ще се опитаме да приложим добрите европейски модели. Ние получихме експертна помощ от Испания, имаме контакти с Франция. Пенсионерите са много голяма част от нашето общество и разполагат с много голяма експертиза и това го заявявам съвсем сериозно.

***

Моделът за наблюдение на доброволни начала на цените от пенсионери представлява практика, въведена за първи път в Словения,  където са били ангажирани възрастните хора при смяната на еврото, защото е имало очаквания, че ще се развие спекула. Той се наблюдава и в Белгия, където основната работа по наблюдение на цените чрез Съюза на потребителите, включително аналитичната работа, се прави от хора, които са излезли от активна възраст, но имат  желание да помагат.

barometar.net