Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 03.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Анализи

Най-големите ядрени инциденти и катастрофи в историята на света

На 11 март 2011 г. земетресение с магнитуд 9 по скалата на Рихтер порази Япония, предизвиквайки опустошително цунами. Сериозно беше засегната ядрената електроцентрала във Фукушима, където два дни по-късно ядрата на някои от реакторите бяха частично стопени. Инцидентът се определя като най-сериозния след катастрофата в Чернобил от 1986 г., пише CNBC.Въпреки че 40-годишната централа издържа на земетресението, последвалото цунами извади от строя резервните генератори и остави охладителната система на реакторите без захранване. Последваха експлозии в 4 от 6-те реактора на централата.

Междувременно електричеството е възстановено в 3 от реакторите. Въпреки това охладителната система все още не е включена и според Международната агенция за атомна енергия положението остава много сериозно.Някои от работниците останали в централата са евакуирани в понеделник, след като в реактор 3 е избухнал нов пожар.

„Смятаме, че вече сме много близо до овладяване на ситуацията“, заяви високопоставен представител на японското правителство днес. Според експертите състоянието на 6-те реактора във Фукушима, намиращи се на 240 км. на север от Токио, вероятно ще бъде овладяно. Въпреки това опасения остават за охладителните басейни за отработено гориво, един от които съдържа плутоний.Случилото се в Япония повдигна дискусията за бъдещето на ядрената енергетика и постави под въпрос ядрения ренесанс, който се наблюдаваше през последните години. нцидентът в никой случай не може да се определи като прецедент – преди него многократно е имало инциденти, свързани с изтичане на радиация и взривове в ядрени централи.

investor.bg