Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 03.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

НАСА препоръчва витамини срещу радиацията

Предвид заплахата от радиоактивното замърсяване, последвало силното земетресение и цунами в Япония изаплашващо да достигне и Европа – макар и в много разреден вид, „Дискавъри нюз“ припомня, че НАСА препоръчва на астронавтите си да пият витамини.При това участниците в продължителни космически мисии са изложени на много по-силна радиация от работниците в японската АЕЦ „Фукушима-1“, които се опитват да се справят с последиците от авариите в централата.Недостигът на важни хранителни вещества може да компрометира много сериозно организъм, изложен на влиянието на радиацията.

За да намалят ефекта й лекарите изписват много просто средство на астронавтите от американската космическа агенция – витамини.Те се препоръчват дори ако се вземат традиционните антирадиационните таблетки калиев йодид.“Недостигът на витамини е изключително важен за ефекта от радиацията. Той е определящ за много хронични заболявания, вкл. рака и катаракта“, отбелязва Ан Кенеди, ръководителката на екипа, който изследва ефекта от радиацията в института за космически биомедицински изследвания към НАСА. До скоро Американската медицинска асоциация твърдеше, че пълноценната храна е достатъчна и не е необходимо здрави хора да пият витамини, но през последните години започна да съветва те да се взимат всеки ден срещу поява на хронични заболявания, вкл. рак.

Кенеди, която е професор по радиационна онкология, препоръчва тази мярка и на хората в Япония, изложени на завишени дози радиация, така както на астронавтите от НАСА, за които това е неизбежен риск на професията.Ако се приемат за верни сегашните нива на радиацията, на които са изложени служителите във „Фукушима-1“, то тя е съпоставима с нивата, на които са изложени астронавтите отвъд защитния „мехур“ на земното магнитно поле, макар и лъчението да е от различен вид.Според учените работниците не са добре защитени и изложеността им може да се сравни с тази на астронавт при „слънчева буря“.

Заради дългосрочната си цел да изпрати хора по-далече от Международната космическа станция, НАСА изследва ефекта на радиацията върху човешкото тяло и търси начини да минимализира и предотврати пораженията от нея.Учени на агенцията изследват действието на лекарства и хранителни добавки, вкл. с екстракти от боровинки и ягоди.Резултатите от тези изследвания са приложими и на Земята, особено при бедствия като японското.

vesti.bg