Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 20.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Анализи

Търсенето на служители се е увеличило с 30% спрямо началото на годината

През март са се увеличили както хората, търсещи работа, така и отворените позиции. Това отчитат водещи компании за подбор на персонал в ежемесечното проучване на Investor.bg за пазара на труда. Освен традционно търсените търговци и програмисти наближаването на летния сезон вече се усеща – отварят се доста места в туристическия сектор.По данни на JobTiger.bg петте най-търсени позиции през март са в секторите информационни технологии, компютърна техника-софтуер, инженерна дейност, административни и обслужващи дейности (Software Engineer, Technical Support Agents, Web Developer/ Programmer, Customer Care Agent), стажантски позиции за студенти с различна квалификация и образование.

По данни на компанията през март с близо 9% се е увеличил броя на търсещите работа спрямо февруари, а с около 30% е нараснало търсенето от страна на работодателите спрямо януари 2011 г. Този ръст донякъде се дължи и на стартиращите летни стажантски програми, които се обявяват от много от компаниите в началото на годината, отчитат от JobTiger.bg.“Отчитаме слабо повишаване на броя отворени позиции, което се дължи на задаващите се стартови дати на проектите, касаещи предимно аутсорсинг сектора. Поради силната концентрация на бизнеса в големите градове като София, Варна, Бургас и Пловдив, много от производствата, разположени в отделеченост от тези градове, изпитват сериозен проблем да запълнят отворени позиции и то за квалифицирани кадри”, коментира Мария Темелкова, мениджър „Ключови клиенти” в Менпауър България.

Тя допълва, че кандидатите са слабо мобилни и искат допълнителни придобивки като стимул да се преместят, а компаниите не са склонни да предлагат по-високо възнаграждение. Така се наблюдава постоянно търсене на едни и същи позиции, като компаниите сменят своите доставчици с надеждата да се намери решение, без това да води до успех.Като особено търсени позиции Мария Темелкова посочва специалистите техническа поддръжка с немски, френски или руски език плюс английски на добро работно ниво, счетоводители (с английски език плюс ERP система, най-често SAP), финансови администратори с различни eвропейски езици, разработчици с различни програмни езици, специалисти продажби на ниво бизнес клиенти.

Запазва се търсенето в сектора на информационните и комуникационни технологии, като „най-горещите” позиции са тези за програмисти, които владеят различни компютърни езици, заяви Деян Султов, управляващ съдружник в buljobs.bg.Запазва се търсенето и в сектора на търговията. Една от по-ярко изразените тенденции през месец март е началото на набиране на персонал за туристическия бранш – както за Черноморието, така и за Банско. Имаше и повишено търсене на кредитни консултанти от страна на небанкови кредитни институции, допълва той.

Надежда Бочева

investor.bg