Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 23.07.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

Райфайзен: Събитията в Япония и арабския свят заплашват растежа в еврозоната

“Точно когато започна да се наблюдава значително възстановяване на растежа на световната икономика, ужасните събития в Япония и положението в арабския свят станаха риск за стабилното развитие в еврозоната”, коментира Валентин Хофщетер, анализатор в Райфайзен Банк Интернешънъл (РБИ).Поради тази причина Хофщетер остава предпазлив в прогнозата си за 2011 и очаква ръст на БВП в еврозоната от 1,8%, се казва в анализа на Райфайзен Рисърч за глобалните пазари.“Дългосрочният потенциал на пазарите, които растат, е все още незасегнат. Корекцията през последните шест месеца отново направи тези страни атрактивни”, обяснява анализаторът Вероника Ламер. Желаното успокояване на понякога бурния икономически растеж изглежда успешно в повечето икономики. Ламер се уповава на предположението, че както пазарите на акции, така и някои пазари на облигации ще възнаградят това с ръст на цените.

Различни нива на възстановяване в еврозоната

Анализаторите на Райфайзен Рисърч потвърждават очакванията си за различна степен на възстановяване сред страните в еврозоната. “Докато страните, ориентирани към износ като Германия, Нидерландия, Финландия и Австрия се възползват напълно от възстановяването на глобалната икономика, страни като Испания и Ирландия се борят с последиците от спукания балон на пазара на недвижими имоти и ускорената консолидация на бюджетите им”, обяснява Хофщетер.

В допълнение на това, ранната фаза на възстановяване ще претърпи няколко едновременни шока, както никога досега: “Бедствието в Япония вероятно ще има слаб забавящ ефект върху растежа, но са възможни негативни психологически последици върху еврозоната и съответно отлагане на инвестициите и потреблението”, казва Хофщетер. Все пак, според анализаторите, най-големият риск пред икономическата активност е растящата цена на петрола поради обстановката в арабския свят. Нещо повече, като цяло финансовата криза не е напълно овладяна навсякъде и бюджетните консолидации ще продължат да бъдат неизбежни в еврозоната, както напоследък това се случи в Португалия.

САЩ: икономиката все още издържа на насрещния вятър

Анализаторите се придържат към умерено позитивната си прогноза за икономическата активност в САЩ, поради очакванията, че рисковете ще продължават да нарастват.“Все още поддържаме прогнозата си за ръст на БВП в САЩ от малко под 3% за тази година, но ще бъде притеснително, ако цената на петрола продължи да нараства”, казва Хофщетер.

Четете още тук:

http://www.investor.bg/news/article/114798/91.html