Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 25.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Лъжат ли ни, че детските храни са здравословни

Институтът за превенция в Оукланд публикува доклад за етикирането на детските храни. Документът обобщава изследване на Института на тема – храним ли децата си с по-добре и дали записаното на етикетите отговаря на препоръките на диетолозите и на хранителните стандарти.

Най-общо казано: Не.

Изследователите са закупили продукти от 58 различни компании-производители на детски храни, за да проверят дали отговарят на определени критерии за хранителната стойност.Върху опаковките на всички тези продукти имало твърдения, че са здравословни.Експертите измерили съдържанието на тези храни и го сравнили с други стандартни аналози.  Според установените критерии, продуктите могат да съдържат добавени захари, но не повече от 25% от калориите, до 480 мг натрий и най-малко 1.25 грама фибри на порция.

Въпреки това, данните показват, че:

• 84% от изследваните продукти не отговарят на един или повече от установените критерии за хранителните вещества
• 57% са с високо съдържание на захар
• 53% са с ниско съдържание на фибри
• 93% от зърнените храни са били с високо съдържание на захар и 60% са били с ниско съдържание на фибри
• 36% от готовите храни са с високо съдържание на натрий, 24% са били с високо съдържание на наситени мазнини и 28% са били с ниско съдържание на фибри
• 90% от снак храните са с високо съдържание на захар и 90% са с ниско съдържание на фибри

Хранителни критерии дават възможност да се спекулира със състава и това лесно може да се види от гръмките твърдения по опаковките на продуктите.
Институтът подготвя и втори доклад специално фокусиран върху етикетите. При всички случаи, обаче твърдението, че определена храна е здравословна трябва да бъде защитено от строги хранителни стандарти. Тогава най-вероятно голяма част от продуктите за деца просто ще изчезнат от магазинната мрежа.

biolife.bg