Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 05.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Интервю

Светлана Симеонова: На Запад хората работят на няколко места, а тук искаме да стоим на бюро и да вземаме пари

Какво бихте казала за нивото на безработица в град Варна?

Моето впечатление е, че безработицата е доста висока. Най-много безработни има при неквалифицираните професии. Работодателите в момента запазват най-добрите си кадри, никой от тях не освобождава ценните си служители. Мога да кажа, че строителният бранш много пострада. В търговската сфера се забелязва по-голяма заетост, поради откриването на много молове. Там има глад за добри търговски кадри. Много свободни места за работа има  в производството, но няма желаещи за дейност там. Забелязва се, че мъжете търсят фирми, които се занимават с поставяне на дограма, климатици , но много от тези фирми съкратиха  работниците си.

Кои са най-търсените и предпочитани работни места?

Най-предпочитаната работа за жените е тази в офис, като офис сътрудници.  Не мога да кажа коя е най-желаната професия сред мъжете, защото всеки търси добре платена работа.  Най-новото, което мога да кажа е, че всеки който дойде казва, че иска да започне работа без значение каква. Има хора, които са с по две висши образования и са готови да забравят за дипломите си и да работят нещо, чрез което да получават заплата.

Каква е възможността за хората, които са на средна възраст и са загубили работата си, да успеят да се преквалифицират?

Преквалификацията е начин  да се намери друга работа. Много инженери , строителни техници, дизайнери сега трябва да се ориентират към нещо друго, да успеят да се преквалифицират. Трябва също да се наблегне на изучаването на английски или немски език, защото това много помага в различни фирми. Бъдещето е в знаенето на езици, компютри. Голям интерес в момента има към продуктите Photoshop, AutoCAD, Corel draw.

Според вас работодателите предпочитат ли по-млади кадри или държат на опита в професията?

Всеки работодател си има предпочитания, не мога да кажа общо за всички. Забелязва се, че е преминал етапът, в който работодателите искат само млади хора. Сега в период на криза  и те държат на качествени хора, които ще дръпнат напред фирмата. Напоследък виждам, че искат хора дори над 35 години. При жените се забелязва, че фирмите търсят  такива служителки, които са си отгледали децата и  няма да излизат в майчински. Работодателите се научиха да не правят дискриминация във възрастово отношение и пол. Според мен това е добра тенденция. Най-ощетени са хората над 50 годишна възраст, защото тях много трудно ги намират на работа. Възрастта между 35-50 е предпочитана за търсене на работници. Някои  хора, които идват при нас искат да им намерим по-добра работа от тази, която имат, но ние ги съветваме да изчакат, защото сега  не е подходящ момент  за напускане на работното място. Трябва да си останат на заеманата длъжност и междувременно да търсят втори или трети трудов договор. На Запад хората работят на няколко места, а тук искаме да стоим на бюро и  да взимаме пари,  трябва да забравим за този модел на работа.

Интервю на Деница Герчева

Към 1-ва част от интервюто:

http://www.barometar.net/33198/

barometar.net