Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 14.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

СЗО: Антибиотиците стават неефикасни

Световната здравна организация (СЗО) алармира за нарастваща резистентност към антибиотиците, обяснявана с прекомерното им приемане.Това явление е с такива мащаби, че СЗО му посвети днешния Международен ден на здравето, 7 април.Той се чества от 1950 г. – годишнина от влизането в сила през 1948 г. на устава на СЗО.През юли 1946 г. е свикана Международна конференция по въпросите на здравеопазването. Приетият на нея Устав служи като основа за създаването през 1948 г. на Световната здравна организация с център Женева.

От 1964 г. Международният ден на здравето се чества у нас и като Ден на здравния работник.Все повече и повече основните медикаменти, с които се лекуват бактериалните инфекции, стават неефикасни, подчерта генералният директор на СЗО Маргарет Чан.Ако не вземем спешни мерки, за да коригираме тази ситуация и да запазим постигнатото, ще вървим към пост-антибиотична ера, когато много най-обикновени инфекции няма да могат да бъдат излекувани и ще започнат отново да убиват, предупреди тя.

Така например през 2010 г. близо половин милион души са се заразили с мултирезистентни форми на туберкулоза и една трета от тях са починали.Според СЗО тази резистентност е нормална реакция на микробите, но може да бъде преодоляна с разумен и внимателен подход към антибиотиците.Самите болни трябва да избягват да ги пият за щяло и не щяло, а лекарите – да не ги изписват прекалено.СЗО подчертава съща, че в много райони на света повече от 50% от производството на антибиотици е предназначено да се дава на добитъка, който след това ще бъде заклан и ще служи за храна.

vesti.bg