Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 07.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

ЕП приветства напредъка на Исландия по пътя към членството в ЕС

В първия си годишен доклад за Исландия от началото на преговорите на страната за присъединяване към ЕС, започнали през миналата година, ЕП приветства възможността за членство в Съюза на една от най-старите европейски демокрации с добре функционираща пазарна икономика.

Въпреки това, някои чувствителни теми остават проблем, сред които са нерешеният спор за Icesave, ловът на китове (забранен в ЕС) и протекционизмът на Исландия по отношение на своя рибарски сектор и земеделски пазари. Исландия започна преговори за присъединяване към ЕС през юли 2010 г. от благоприятна позиция, тъй като вече членува в Европейското икономическо пространство (ЕИП). С това тя покрива 10 от общо 33 глави от предприсъединителните преговори, на които страните кандидатки трябва да отговарят, за да станат част от ЕС, и частично покрива други 18.

Независимо от това, страната трябва да демонстрира допълнителен напредък в някои области, като основно това са рибарството, земеделието и развитието на селските райони, се посочва в резолюция, изготвена от Cristian Dan Preda (ЕНП, Румъния). Текстът беше приет с 544 гласа „за“, 29 гласа „против“ и 41 „въздържали се“.

barometar.net