Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Морската градина във Варна става общинска собственост до края на лятото

Морската градина и Аспаруховият парк може да стане общинска собственост до края на лятото. Това заяви кметът Кирил Йорданов, който е поставил въпроса пред премиера при последната му визита в морската столица.Бойко Борисов преди около година и половина лично даде обещание за преобразуване на статута на земята на двата парка. Договорката с варненския кмет бе процедурата по прехвърлянето на собствеността да бъде задвижена максимално бързо, но досега това така и не се случи.

„Когато думата си дадат министър-председателят, областният управител и кметът, процедурата не би трябвало да бъде трудна. Тя трябва да приключи много бързо, бих казал в рамките на тази година, в края на лятото надявам се”, изтъкна Кирил Йорданов. По думите му въпреки че не са общинска собственост, в двата парка през последните няколко години са вложени над 35 млн. лева на варненските данъкоплатци.

По повод празника на града кметът каза, че след като има принципното съгласие на премиера и на правителството денят да бъде обявен за неработен, той ще внесе в Общинския съвет предложение за решение 15 август, който тази година се пада в понеделник, да бъде почивен ден. „Давам си сметка, че това не е добра вест за много хора, особено за бизнеса, но се надяваме, че е добра новина за повече хора”, допълни Йорданов.Празникът на Варна се отбелязва от 1993 г.  в деня на Успение на Пресвета Богородица. През 2007 г.  за първи ден той бе обявен и за почивен ден. Варна единствена в България отбелязва своя  празник като неприсъствен ден.

dariknews.bg