Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 04.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Глобиха стотици хотели ”ол инклузив” за лоша храна

Над 300 хотела по морето са глобени заради некачествен „ол инклузив“ при храната, съобщи земеделският министър Мирослав Найденов.“Не са изпълнили изискванията, има нарушения при качеството на храната. Храноден от 3 до 5 лева не може да има с нормални храни. Те са с неустановен произход, изтекъл срок на годност и несъхранявани при добър температурен режим. Искаме да избягаме от имиджа на най-евтина дестинация, но с тези цени на „ол инклузива“ как да стане? Представете си какво дават на хората при 3 лева за храноден“, коментира Найденов пред bTV.

По-късно той даде пресконференция, на която представи резултатите от независимо изследване, направено по поръчка на Асоциация „Активни потребители” на киселите млека и други млечни продукти. „Българинът яде един наистина качествен млечен продукт – кисело мляко, сирене, и това е радващо“, категоричен бе министърът, цитиран от „Фокус”.По думите му хубавото е, че това е абсолютно независимо изследване и потвърждава тези, които ежедневно се правят от агенцията по безопасност на храните.

„По отношение на млечните продукти нещата са се променили драстично от въвеждането на стандартите в положителен аспект. Изследванията показват, че това, което работим и се мъчим вече две години, дава резултат“, изтъкна Мирослав Найденов.Качеството на млечните продукти отговаря на качеството по БДС. Отклоненията са незначителни и изключително малко, заявиха и от Асоциация „Активни потребители.

Изпитани са 19 марки сирене. Като критерии са използвани наскоро излезлите стандарти БДС. Един производител е потвърдил, че използва стандарта, но качеството на всички изследвани продукти също отговаря на него. Използвани са независими лаборатории, като са изследвани съдържанието на сол, киселинност, степен на зрялост. Изследването показва, че за последните три години общото качество на сирената се подобрява, но и средната му цена е нараснала.

Изпитани са и 16 марки българско кисело мляко, от тях 6 са произведени съгласно БДС. Преди години в българското кисело мляко е липсвала бактерията лактос бацилус булгарикус. Днес няма такова нещо – всички съдържат прочутата българска бактерия, увериха от асоциацията.Продължава сравнително изпитване на типов хляб.

dir.bg