Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 03.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

Брюксел с претенции към трудовия ни пазар и пенсионната реформа

Новото икономическо управление е един от основните приоритети на Европейския съвет и ЕС. Това заяви Зинаида Златанова – ръководител на представителството на Европейската комисия в България, по време на дискусия за европейския семестър в контекста на новото икономическо управление.Тя изтъкна, че възстановяването на европейската икономика е приоритет на приоритетите. От кризата научихме, че имаме нужда от стабилни бюджети, посочи тя. Основните правила, разработени от ЕК, са страните членки да поддържат дефицит под 3 %, дългът да не е повече от 60 % от БВП и да се разшири надзорът.За изход от кризата ЕК е разработила специфични препоръки към всяка страна членка в сфери като състояние на публичните финанси, пазар на труда, пенсионна реформа, банков сектор, образование и иновации. От 2011-та ЕС ще определя предизвикателствата пред общността година по година.

Какво пише ЕК за България – не се вземат достатъчно целенасочени и целесъобразни активни мерки по заетостта. Ограничен е обхватът на активната политика по заетостта. В мерките за активизиране на заетостта са включени само 12 % от лицата, които търсят работа.Критики търпи и предложената от правителството пенсионна реформа. Европейската комисия отбелязва, че одобрената през 2010-та пенсионна реформа не е свързана с продължителността на живота или с положението на здравеопазването и системата за дългосрочни кризи.

Европейската комисия посочва, че реформата ще бъде проведена в периода  2011-2026-та, като повечето от мерките ще влязат в сила през втората половина на периода, а това би могло да застраши както изпълнението на реформата, така и устойчивостта на първия стълб на пенсионната реформа.Според Брюксел делът на нередностите при възлагането на обществени поръчки е до 60 % от всички проведени процедури, като при големите публични инфраструктурни проекти този дял е още по-висок.

Брюксел препоръчва страната ни да предприеме действия за ускоряване на провежданата понастоящем реформа на пенсионната система и да се засилят мерките за улесняване на възрастните работници да остават по-дълго на работа.Брюксел препоръчва България да предприема адекватни действия за борба с бедността и насърчаване на социалното приобщаване, както и да се разшири пазарът на частните посредници по заетостта.

news.bg