Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 21.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Бургаските математици- втори на „световното” по математика в Китай

Невероятен успех постигнаха възпитаниците на ПМГ „Акад.Никола Обрешков” – Бургас в най-престижния математически форум в света за деца под 14 години. Виктор Станчев, Мария Делякова, Атанас Янков и Костадин Гаров, всички от VI клас на математическата гимназия, се върнаха от „световното първенство по математика” Primary Mathematics World Contest, провело се в Китай, с 4 сребърни медала от отборното класиране в своята група и с 4 бронзови от индивидуалното. Четиримата шестокласници, заедно с ръководителите си Ганка Вътева и Тонка Коридова кацнаха късно снощи на българска земя. Въпреки натрупаната умора от изтощителния полет, отличниците с готовност показаха медалите и споделиха впечатленията си от престоя в Хонг Конг.

Преподавателите разказаха, че подготовката на децата е започнала още през март, с усилието на всички учители по математика от гимназията. След вътрешен кръг, който отговаря на регламента на състезанието, са били избрани най-добрите четирима. Месец преди отпътуването тяхната програма е включвала само едно- математика, 6 часа дневно, всеки ден.Освен възпитаниците на ПМГ-Бургас, отлични знания демонстрираха и другите три български отбора- математическата гимназия в Русе, Софийската математическа гимназия и Първа частна математическа гимназия, всеки от които отнесе вкъщи медали от своята група. 44 отбора от цял свят премериха сили в тазгодишното XIV-то международно състезание по математика за ученици до 14 години Primary Mathematics World Contest (PMWC, 2011), което се проведе от 12 до 17 юли в Хонг Конг, Китай.

Надпреварата е организирана за първи път през 1997 г. Целта й е да се повиши интереса към математиката и да се даде възможност за образователен и културен обмен на младите математици и техните преподаватели.Състезанието протича в два етапа- индивидуален и отборен. Отбори от по 4-ма човека решават задачи от алгебрата, геометрията, стереометрията, аритметиката, задачи за съобразителност, главоблъсканици, комбинаторни задачи. За 15-годишното си съществуване, PMWC успява да се нареди на първото място в листата на най-престижните математически състезания. Това е и причината всяка година в Хонг Конг среща да си дават най-талантливите деца от шестте контитента, а всеки медал да се измерва в национален мащаб.

Приключиха разговорите с кмета на Варна Кирил Йорданов относно номинирането му за предстоящите местни избори като кандидат за кмет, издигнат от ПП ГЕРБ – Варна. Съгласно процедурата ПП ГЕРБ – Варна ще представи на предстоящото заседание на Изпълнителната комисия на партията и номинацията на Кирил Йорданов за кандидат за кмет от ПП ГЕРБ – Варна, наред с другите две номинации – на Данаил Папазов и Данчо Симеонов. В случай, че Изпълнителната комисия на ПП ГЕРБ утвърди една от трите номинации за кандидат-кмет на Варна, съответната кандидатура ще бъде представена с останалите номинации на ПП ГЕРБ за кметове.

barometar.net