Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 03.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Глоби след проверки за пушещи в болниците

145 нарушения на правилата за пушене на закрити места са хванали инспекторите в лечебните заведения за един месец.Това показват междинните резултати от проверките, които Министерството на здравеопазването назначи в началото на юни, съобщиха от пресцентъра му.Те бяха оповестени днес от здравния министър д-р Стефан Константинов при откриването на първото училище за вредата от пушенето сред бременните жени в АГ „Шейново“.И двете инициативи са част от кампанията „Бременност без тютюнев дим“.Тя се организира от МЗ и „Шейново“ с подкрепата на „Майчин дом“, „Света София“ и пациентските организации „Искам бебе“ и „Зачатие“.Училища за бременни ще отворят врати съвсем скоро и в другите две болници.

Целта на кампанията е да запознае младите жени с вредата от цигарите по време на бременността и така да намали рисковете за раждането на бъдещите им деца. Общо 3570 проверки са извършили здравните инспектори през изминалия месец. Те са както на болници, така и на структури за извънболнична помощ.Най-много нарушения са констатирани в София-град.Най-честите нарушения са намерени угарки и цигари в пепелници или в кошчета за боклук, както и липса на обозначаване на помещенията за пушене.Петима медицински специалисти са заловени да пушат на работното си място, всички от столицата. Наложени са им глоби общо за 450 лв.Засега в болниците инспекторите не са се натъкнали на бременни жени, които да пушат.

Проверките продължават до края на септември.В цигарите се съдържат над 4000 вредни вещества. Някои от тях са токсични, други – канцерогенни, а трети, като кадмият, влияят зле на репродуктивната система.Цигарите прави по-податливи на генетични дефекти сперматозоидите и намалява потентността на мъжете. При жените пък цигарите „отравят“ яйчниците, намалят резерва им и увеличават риска от извънматочна бременност и спонтанен аборт.Проучвания показват, че при майки, които са пушили по време на бременността, вероятността от раждане на бебе с поднормено тегло се увеличава от три до четири пъти. Средно,тези бебета тежат с 200 г по-малко спрямо децата на непушачки. Според Американската белодробна асоциация тютюнопушенето през бременността е причина за 30% от бебетата с ниско тегло, над 14% от преждевременните раждания и около 10% от смъртността при новородените.

Освен това пушенето може да намали количеството и да влоши качеството на майчината кърма.Важно е да се знае, че по време на бременност е вредна дори една цигара на ден, но ако жената спре вредния навик до третия месец, детето й ще се развива при същите условия, както на майка непушачка.За съжаление, статистиката сочи, че много от българките пушат по време на бременността си, а едва 30% спират цигарите, след като разберат, че чакат дете.След раждане около 75-80% от жените пропушват отново в рамките на шест месеца.

vesti.bg