Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 06.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

Allianz предложи да се отпише 25-30% от гръцкия дълг

Германския застраховател Allianz, собственик на най-големият в света инвеститор в облигации Pimco, подкрепи идеята частните инвеститори да отпишат 25-30% от дълга на Гърция, съобщиха от управители на компанията, цитирани от Ройтерс.След триседмични преговори, европейските служби не се споразумяха с частния сектор за това той може да се включат във втория спасителен пакет за Гърция, но групата, която лобира в полза на търговските банки заяви, че е постигнат известен напредък.Представителите на банковият сектор са обсъждали миналата седмица възможността да отпишат от 30 до 50% от притежавания от тях гръцки дълг, според информация на Ройтерс.

Разговорите обаче продължават в стремежа да се преодолеят законовите и политическите пречки. Преговорите се въртят около усилията да се избегне фалит на Гърция или справянето с опозицията от страна на Европейската централна банка към такъв фалит.Всяха договорка трябва да е на доброволна база, за да може да се избегне фалитът, съобщи Пол Ахлайтнер, главният финансов директор на Allianz, пред Файненшъл Таймс Дойчланд.“Например, страната (Гърция) може да предложи да замени старите облигации с номинална стойност 100 за нови с номинал 70″, каза Ахлайтнер, в коментар за друг германски вестник – Ди Велт. „По този начин, те могат да постигнат доброволно намаляване на дълга с 30% и успоредно с това да удължат падежа“.Застрахователите почти не коментират публично усилията за включването на частния сектор в разрешаването на дълговите проблеми на Гърция, въпреки че са сред най-големите притежатели на този дълг.

Allianz държи около 1.3 млрд. евро от гръцкия дълг към края на 2010 г.Отписването на 25% ще намали дълга на Гърция с 50 млрд. евро до по-малко 300 млрд.За да се гарантира облигациите си, Гърция ще трябва да вземе заем от Европейския механизъм за финансова стабилност (EFSF) и да депозира парите в тръст, казва Ахлайтнер, преповтаряйки направените по-рано предложения от Allianz.Като по-малко рискови, тези книжа биха носили лихва от 5 до 6 на сто, добавя Ахлайтнер.

barometar.net