Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 24.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Интервю

Даниела Петрова: Варна има най-добрите шансове да стане европейска културна столица през 2019г

Даниела Петрова е  председател на Комисията по култура, гражданско общество и медии в Народното събрание. В интервю за briz15.com  г-жа Петрова сподели за развитието на културните проекти във Варна и в страната. Тя представи и визията си относно това, как може град Варна да стане културна столица на Европа през 2019г.

интервю на Деница Герчева

Деница Герчева: Кои са по-важните решения, които е взела комисията по култура, гражданско общество и медии през текущата календарна година?

Даниела Петрова: След като приключи  парламентарна сесия законопроектите, които минаха през комисията не са  много на брой, но са значими. Като пример мога да дам закона за авторското право, закона за депозиране на печатни и други произведения, като по този начин се урежда прозрачност на медиите до ниво физическо лице. Закона за културно-историческото наследство продължава да се обсъжда и към  момента  смятам, че постигнахме един балансиран закон, който ще работи и да постига целите си, а именно защита на културно-историческото наследство.

Д.Г.: Според вас,  какви  мерки трябва да се  предприемат спрямо вандалските прояви и разрушаването на културно-историческото ни наследство?

Д.П.: Законът е така разписан, че санкциите са завишени както към физически, така и към юридически лица. Желанието на законодателите е те да бъдат още по-високи, към момента санкцията изпълнява функцията на превенция. Тя има за цел както да възпита, така и да накаже извършителите. Санкциите са от имуществен характер в парично изражение под формата на глоби. Има и санкции съобразно вида на нарушението дали то е деяние, което представлява престъпление. В наказателно-процесуалния кодекс са предвидени санкции, които възпрепядстват посегателствата и носят наказателна отговорност.  Предстои работа по  промяна в закона за радиото и телевизията. Очакваме да се съберат становища, които комисията е поискала по отношение на телевизионните игри, които се провеждат при непрозрачност и подмамват зрителите. Аз съм на мнение, че няма причина да не се провеждат телевизионни игри стига те да имат познавателен и некомерсиален характер, който да не води до печалба на медията. Съобразно жалбите, които са изпратени от потърпевши установяваме, че обикновено участват хора с ниски доходи.

Д.Г.: Имате ли конкретни идеи за това, как може Варна да стане култура столица на Европа през 2019г. ?

Д.П.: Още със стартирането на мандата в четирдесет и първото   Народно събрание аз казах, че ще лобирам и ще работя за това Варна да стане европейска  културна столица. Във Варна има изграден инициативен комитет. Скоро предстои проект, в който могат да се включат всички градове, които желаят да се включат в проекта за  европейска  култура столица през  2019година. Те трябва да имат определена подготовка. Част от градовете  разгласяват по-шумно случващото се чрез силно медийно отразяване, а други го правят по-тихо, но не безрезултатно. Смятам, че Варна върви в правилната посока по отношение на КO продукциите, както 38-те фестивала, които се организират във Варна и които са най-много от цяла България. Институциите са готови максимално да се включат в каузата Варна кандидат за европейска култура столица през 2019 г.  На 18  август в града  ще се проведе премиерата на  „Кармина бурана”, където Варненска опера ще вземе участие с над 100 изпълнители. КO продукцията е със съвместно участие на Белгия и Холандия. На 19 октомври ще има премиера в Хага, в последствие и в Брюксел. Навсякъде в рекламите материали и в афишите се вижда, че Варна е кандидат за европейска културна столица. Усилията не трябва да бъдат насочени само в лобизъм, а и в много работа и реклама. Варна има най-добрите шансове да стане европейска културна столица. София, Стара Загора, Пловдив и Велико Търново са останалите участници в това състезание. Всички правят своите усилия. Пътят към победата ще допринесе за подобряване качеството на живот както  в  града, така  и в областта.

Д.Г.: На какъв етап е стигнало реализирането на проекта Еуропеана, които също е свързан с културно-историческото наследство на нашата страна и популяризирането и в международен план?

Проведе се  конференция в Европейския съюз, организирана от евродепутата Емил Стоянов, на която присъстваха голяма част от колегите по култура, гражданско общество и медии от българска страна. Продължава диалогът между Министерски съвет, Европарламента и комисията по култура, в момента динамиката е по-висока. Проектът вече върви, защото има над 10 000 дигитализирани експоната от варненската библиотека, в София също има определен успех, защото се закупи техника, която може сканира и по-голям формат ръкописи от A4. През месец август е добре да се направи един отчет или пресконференция, където да се разбере как се развиват отделните проекти и да се поставят приоритетите за септември месец.

Д.Г. : Kои са предстоящите  културни събития във Варна, на които  ще вземете участие?

Д.П.: На 22 и 23 юли съм дала съгласието си да съм под патронажа на едно събитие, което се казва „България може”. Това е проект, който ще обхване София, Варна, Бургас, Пловдив и Русе. Инициативата стартира от Варна. Идеята е децата на Варна да могат да представят морската тематика като рисуват на входа на градината. Те ще оцветяват макети, като идеята е тези изделия да се представят в националния парламент, а други да останат в други точки като летище Варна, летище Бургас. Община Варна и Областна администрация подкрепят събитието, което ще се осъществи  на  22  и 23 юли  от 17 до 19 часа . Това е и  част от инициативите за това Варна да стане европейска културна столица.  На 4 август ще се проведе моноспектакъла „Под звездите”, които ще се представи  от  организация с активното участие на Мариус Донкин. Домакинство са дали театър „Българан”, сцената на Военноморския клуб, където те използват помещението за своите спектакли. В  България няма фестивал на монодрамата, за това мисля, че мястото му е точно във Варна, а и знаем,  че Мариус Донкин е варненец. Той  много държеше фестивала да е на Римските терми, надявам се догодина да се проведе именно там.  На 1 Август отново на сцената на Военноморския клуб ще се проведе представление на Театрално музикална школа „Отражение”, които ще играят „Напразни усилия на любовта” по Шекспир.

barometar.net