Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Високият ръст при жените увеличава риска от развитие на рак

Всъщност не за първи път учените откриват връзка между рака и височината на хората. Последното изследване обаче обхваща много широка група – работещи в различни сфери и живеещи при различни условия и континенти хора.Данните показват, че рискът от развитие на раково заболяване при жените се увеличава с 16% на всеки 10 см над средния ръст.

Връзката между ръста и вероятността от развитие на рак се вижда между много различни групи от населението в различни части по света. Наблюдава се в Азия, Австралия, Европа и Северна Америка, допълват авторите на изследването.Нещо повече при по-високите хора се увеличава рискът за развитие на раково заболяване изобщо, а не на конкретен тип. „Вероятно това е свързано с фактор от детството на тези хора, когато е бил растежът им, допълва д-р Джейн Грийн, която е ръководител на проекта.

Проучването обхваща 1.3 млн. жени на средна възраст. За около 10 години са регистрирани 97 хил. случая с ракови заболявания от разбичен тип – на гърдата, яйчниците, матката, левкемия, на червата и мелономи.Учените признават, че все още не могат да разберат защо високият ръст е фактор, който увеличава риска от развитие на рак. Вероятно се дължи на начина на живот на хората в детството – режим на хранене или някаква инфекция, която повишава нивото на хормона на растежа.

novinite.bg