Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 03.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Българите подкрепят забраната за доплащане на ин витро процедури

71,4% от хората в страната подкрепят въведената от Министерство на здравеопазването забрана за доплащане за ин витро процедури, финансирани от Център „Фонд за асистирана репродукция”.Те смятат, че държавата дава достатъчно средства за тези процедури и не трябва да се искат допълнително пари от пациентите, показват резултатите от приключилата анкета на сайта на МЗ. Тя се проведе от 16 юни до 22 юли.

18,9% от анкетираните са против забраната за доплащане. Според тях всеки случай е индивидуален и лекарите трябва да имат възможност да искат пари от пациентите за допълнителни разходи. 9,7 % от участниците в анкетата не могат да преценят дали това е необходимо.Спирането на доплащането за ин витро процедури, които се финансират от „Фонд за асистирана репродукция”, бе прието от МС на 25 май. То е част от промените, които МЗ предложи в Постановлението за създаване на фонда. С тях се прекратява практиката болниците да искат доплащане от пациентите над сумата, която фондът дава – 5000 лв. Ако някое лечебно заведение иска повече пари, няма да има право да работи с фонда.

Също така се регламентира провеждането поне веднъж годишно на планови проверки на дейността на лечебните заведения, които работят с фонда. Целта е да се защитят максимално правата на пациентите, да се повиши контрола над работата на клиниките и да се постигне по-ефективно изразходване на обществените средства.Наредбата на Министерски съвет за спиране на доплащанията при ин витро процедурите бе посрещната с коренно противоположно отношение от две от засегнатите гилдии – тази на пациентите, и тази на медицинския персонал. От Фондация „Искам бебе“ и Сдружение „Зачатие“ подкрепиха промените, направени от правителството. Лекарите от клиниките, които извършват ин витро процедури, пък са на съвсем друго мнение.Според доц. Атанас Щерев, заместник-председател на Българската асоциация по стерилитет и репродуктивно здраве (БАСРЗ), забраняването на доплащанията ще доведе до промяна на работата на клиниките, тъй като в стремежа си да спазят наредбата, болничните заведения ще трябва да преминат към друг режим на работа с по-ниско качество на апаратурата, консумативите и медикаменти, които са по-евтини и ще доведат до по-лоши резултати за пациентите.

inews.bg