Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 22.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

НАП Варна събра 547 хил. лева от просрочени глоби

547 хиляди лева от неплатени глоби към различни институции събра принудително НАП Варна за шестте месеца на годината. Това са глоби на лица, „забравили” да платят   задълженията си към  органите на съдебната власт, КАТ, регионалните дирекции за опазване и контрол на общественото здраве и др. 205 хиляди лева са принудително събрани от неплатени такси, глоби и разноски по дела,  които не са внесени в законния срок по сметките на органите на съдебната власт. 50 хиляди лева  са принудително събраните глоби на КАТ от 880 варненци. 40 хиляди лева са събрани по санкции на ДАИ, а по санкции, наложени от РИОКОЗ, са събрани   40 263 лева.

Глобата, наложена от държавен орган, се внася в установения от закона срок в посочената от него сметка. След изтичане на този срок взискателите изпращат на НАП глобите и наказателните постановления, за да бъдат предприети действия от приходната агенция за събирането им. Ако и след изпратените от НАП покани и уведомления за доброволно внасяне на дължимите суми, гражданите не заплатят глобите, публичните изпълнители пристъпват към принудително им събиране. От НАП Варна съветват всеки, който има просрочена глоба, да я внася в срок, за да не се стига до прилагането на крайни мерки, като запор на заплати и банкови сметки на санкционираните лица.

От НАП Варна напомнят, че всеки гражданин или представител на фирма, който поиска издаване на удостоверение за наличие или липса на задължения към приходната агенция, бива проверен за това дали не дължи някаква глоба. В случай, че клиентът има такава, той се приканва да се издължи преди да получи удостоверението или задължението се вписва в документа. Удостоверения за платени данъци се изискват при участие в обществени поръчки, при банкови кредити, при издаването на лицензи и разрешения и много други.

barometar.net