Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 21.02.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

От 5 август започва регистрацията за президентските избори

Девет политически сили са подали документи за регистрация за местния вот до 15:00 днес, съобщиха от Централната избирателна комисия.И деветте политически партии са предоставили всички необходими документи за регистрация, а подписките, в подкрепа на тяхната регистрация са предоставени вече в ГРАО за проверка. Първи днес в ЦИК са дошли от политическа партия ГЕРБ с подписите на 22 007 избиратели, втори – Български демократически форум с 7843 подписа, трети – Обединена социалдемокрация с 14961 подписа, съобщава БГНЕС.

Следват „Съюз за Пловдив с 12 278 подписа, ВМРО – НИЕ с 12 683 подписа, Земеделски съюз „Ал. Стамболийски“ с 11 111 подписа, партия „Европейска сигурност и интеграция“ с 10 687 подписа, ПП Море с 12 219 подписа. Девета се е регистрирала днес партия НДСВ с 18 881 подписа. Всички политически формации ще могат да подадат документи за регистрация за местния вот до 17, 00 часа на 8 август. От днес кметовете на общини трябва да проведат консултации за съставите на общинските избирателни комисии и до 13 август трябва да представят предложенията на ЦИК, която да вземе решение.

От 5 август започва регистрацията за явяване на президентските избори. Крайният срок за партиите и инициативните комитети за подаване на документи е 23 август, а крайният срок за регистрацията на коалиции е 2 септември. Необходимите документи са същите като на местните вот, но освен това всички, които искат да участват в тези избори трябва да внесат депозит в размер на 10 000 лева в сметка в БНБ, която ще бъде публикувана на страницата на ЦИК. След изборите ще се възстанови депозитът на всички партии, коалиции и инициативни комитети, които са получили не по-малко от 1 % от гласовете на всички граждани, упражнили правото си на вот.

profit.bg