Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 17.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

България може да осигури 800 хил. тона пшеница на Йордания

България може да изнася жито за Йордания и да осигури целия внос на зърно в страната. Това се договориха министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов и държавният министър и министър на земеделието на Хашемитско Кралство Йордания Н. Пр. Самир Хабашне. Двамата имаха среща и с министър – председателя на Република България Бойко Борисов. Обсъжданото количество е около 800 хил. тона пшеница, за което може да се сключи договор за директна доставка, поясни министър Найденов. Отделно Йордания има интерес към български ечемик, царевица и фуражи. Българските зърнопроизводители в момента търпят загуби и цената на пшеницата пада, така че ако имат желание ще могат да се възползват от тази възможност. От друга страна Йордания ще има сигурност за доставката на зърно. Целта е да бъде сключен дългорскочен договор поне за 5 години, каза министър Найденов.

Министър Хабашне подчерта, че министър Найденов е много активен и работи за развитието на България. Той му благодари за дарението от 100 елена-лапатари и за помощта за създаването на лаборатория за изследване на пестициди в Йордания, което бе договорено при посещението на министър Найденов в Йордания през месец март т.г. Искаме да насърчаваме износа на България към Йордания и обратно. Можем да внасяме от вас пшеница, ечемик, царевица, а ние имаме зеленчуци и плодове през зимата и най-качествените форми и зехтин, които можем да предложим, каза още министърът на земеделието на Йордания.

България вече е започнала износ на пилешко месо за Йордания. Предстои да падне забраната и за внос на агнешко месо.Министър Найденов и министър Хабашне откриха Българо-йордански бизнес форум, който се провежда в МЗХ. Министър Найденов посочи, че очаква да се сключат договори между бизнеса на двете страни. По този начин се надявам България да стане врата на Йордания към Европейския съюз, а Йордания за нас, врата към арабския свят, каза още министър Найденов.Двамата министри подписаха Декларация за сътрудничество между двете министерства.

barometar.net