Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 30.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Да инвестираш на външните пазари

Родната борса е зациклила през последните месеци, като индексът на сините чипове се търгува в изключително тесни граници в диапазона 400-450. Всичко това може да кара инвеститорите все по-често да поглеждат към външните пазари. Какво обаче трябва да имат в предвид последните, когато правят това.Възможност за диверсификация и по-голяма динамика. Външните пазари предоставят големи възможности за инвеститорите както по отношение на разнообразяване на позициите им (по сектори, активи и пазари), така и по отношение на динамиката. Липсата на такава на родния пазар прави инвеститорите изключително негативно настроени към него, като много от тях вече са тотално незаинтересовани и го напускат.

Възможност за ползване на заемен капитал

Ограничените ресурси пък след един дълъг период на спад на родните индекси в последните няколко години, е направил инвеститорите с изключително слаби възможности за насочване на нови и свежи капитали към борсата.В контекста на последното, на повечето външни пазари инвеститорите ще имат достъп до заемен капитал, който може да е изключително ценен в настоящия момент.Разбира се, спекулантите не биват да забравят, че ползването на заемен капитал, освен възможности за по-големи печалби, създава такива и за по-големи загуби.

Различна корелация

Макар световните индекси да са до голяма степен обвързани и зависими един от друг, те често се движат в различна посока или с различни темпове.На фона на тоталната липса на посока на родния пазар през последните две години, световните борсови индекси регистрираха силен ръст от дъната си по време на кризата.В тази насока инвеститори насочили част от своите средства на международните пазари, можеше да са отбелязали значително по-добри резултати, както и да са със значително по-ликвидни позиции от тези на родния пазар.

Валутен риск

Освен по-големите рискове на международните пазари, при ползване на заемен капитал (на родния пазар ползването на такъв е почти невъзможен), инвеститорите са изправени и пред друг много сериозен такъв – валутен риск.Това е рискът, свързан с обезценяването на местната валута в страната, в която са инвестирали своите средства, която може да им „яде от печалбата“, или откровено да им увеличава загубата.

Друг специфичен риск

Инвестирането в компании в други държави крие и специфичен риск. Недостатъчното добро познаване на законите и традициите, както и на бизнеса на една компания, може да подведе инвеститорите да не вземат правилно и напълно добре обосновано решение за инвестиция.

Възможности за хеджиране

Възможно е да откриете актив, който да е с обратна корелация на вашите инвестиции, или който да ви предпазва от потенциална висока инфлация, обезценяваща вашите спестявания. Това най-често става посредством инвестиции в стоки, благородни метали, други нециклични сектори и компании и инфлационно обвързани облигации.

Как става инвестирането?

Да инвестираш на чужди пазари е по-лесно от всякога. Това дори не изисква откриването на сметка в брокер в съответната държава и превод на средства към нея. Все повече големи чуждестранни брокери с интернет платформи, даващи достъп до почти всички пазари са представени у нас. Това, което трябва само да направите, е да намерите кой брокер и платформа котира търсения от вас инструмент.

profit.bg