Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

С европари обновяват района на „Чаталджа“ във Варна

Проект за реконструкция на улиците „Генерал Колев” и „Царевец”, както и междублоковото пространство в района на „Чаталджа” е спечелила Община Варна. Той е на стойност близо 7 млн. и 400 хил. лв, от които 369 хил. са от местната хазна, 737 хил. са осигурени от държавата, а останалите – от Европейския фонд за регионално развитие.

Проектът предвижда реконструиране на участъка на бул. „Генерал Колев”, от ул. „Чаталджа” до ул. „Лоза”, разширяване габаритите на пътните платна с дължина 678 метра, внедряване на енергоспестяващо улично осветление, изграждане на буферна зелена зона между пътя и пешеходните алеи със засаждане на дървета и храсти.Предстои реконструкция на северното платно на ул. „Царевец”, в участъка от бул. „Осми приморски полк” до бул. „Генерал Колев” чрез изграждане на две ленти по 3,5 метра и два тротоара с ширина 2 и 1,5 метра. Ще бъде създадена нова организация на движение с еднопосочни улици по северното и южното платно на „Царевец”. Там ще бъде монтиран и нов пешеходен светофар.

Благоустройството на междублоковото пространство, заключено между улиците „Генерал Колев”, „Драва чех”, „Чаталджа” и „Цар Асен”, ще обхване 25 600 кв. м. В района ще бъдат изградени 78 паркоместа, 12 – за хора в неравностойно положение, 8 площадки за отдих и три спортни игрища.Уширяването на „Генерал Колев” ще наложи премахване на дървета по улиците „Д-р Железкова” и „Чаталджа”, но те ще бъдат компенсирани със засаждането на нови.Процедурата по избор на изпълнител на проета е почти приключила. Решението за фирма, която да поеме строително-монтажните работи, вече е излязло, но се изчаква срокът за обжалване. Ако такова не последва, реконструкцията ще започне в началото на септември. Срокът за изпълнение е от 3 до 5 месеца.

След като районът получи нов облик, ще се мисли за въвеждане на система за неговата охрана, съобщи инж. Венелин Жечев – зам. кмет по архитектурата. Една от възможностите е там да бъде поставено видеонаблюдение. Повод за идеята са зачестилите вандалски прояви в града на групи младежи, които рушат общинска собственост, посочи архитектът. Той даде пример с многото изпочупени чешмички, детски площадки и кошчета във Варна. Архитектът разкри още, че плочките на площад „Независимост” са разбити от влизащи автомобили и дори са блъскани нарочно с метални предмети. Пясъчниците на площадките пък били ограбвани за битови нужди. Крадци посягали дори на кабелите, свързващи уличните лампи.

dariknews.bg