Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Изкуството да сънуваме

Можем ли да научим азбуката на нощните видения и да ги програмираме предварително?Стремежът на човека да разплита нишките на сънищата сигурно е стар колкото самия човек. В какво ли не вярваме – че нощните приключения предсказват бъдещето, че имат силата да влияят на реалността, че са видения от други светове.

Сигурно всеки от нас има в дома си съновник – малка слабост на рационалния съвременен човек. Тази приказна територия обаче вече повече от век се отъпква и от представителите на една по-сериозна гилдия – науката.

Психолози, психоаналитици, невролози и биолози търсят природата на сънищата, защото още не е угаснала надеждата, че те носят значения, които са ключови за нас като личности и за нашето пребиваване в така наречения реален живот. Ще се опитаме да я потърсим и ние…

Ще видим какво се случва в мозъка

Напредъкът в технологиите за мозъчни изображения позволи на учените да извадят сънищата от сферата на мистичното и да ги въведат в света на реалните физиологични процеси. Какво най-често минава през мозъка ни, докато спим, и защо?

Ще поговорим и с д-р Спирос Кицинелис

Един от най-интересните и пламенни презентатори в инициативата Famelab, който се хвърля в науката за сънищата с интереса на истински изследовател. Какво представлява сънят? Не е ли опасно да се разработват медикаменти, които могат да променят психическото ни поведение – било то насън или наяве? Това са само част от въпросите, на които ще потърсим отговор от гръцкия химик, получил своята магистърска степен в Университета в Шефилд.

obekti.bg