Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 13.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Арт

ФСБ свирят със симфоничен оркестър

„ФСБ Симфони“ е наречен концертът, с който днес легендарната група (fsb.bg) открива Есенния салон на изкуствата в Пловдив заедно с Пловдивската филхармония.На сцената на Античния театър ще излязат и Хорът на Фолклорния ансамбъл „Тракия“ с шестима гайдари.След издаването на албума „ФСБ.“ с 15 нови композиции, зимното концертно турне и първото дивиди в историята на групата – „ФСБ на живо – Филм концерт“ музикантите сега изпълняват отдавнашна мечта.

Към триото Румен Бояджиев, Константин Цеков и Иван Лечев се присъединяват музикантите Николай Копринков – китара, Ивайло Звездомиров – бас, Стефан Цеков – барабани и Борислав Бояджиев – перкусия, участвали в разширения състав на ФСБ през 2007 и 2010 г.Оркестрациите са направени главно от Румен Бояджиев-син и Костантин Цеков.Диригент ще бъде маестро Григор Паликаров.“Това е програма за Симфоничен оркестър и рок група, а не за рок група и симфоничен оркестър!“, твърдят музикантите.

„Нашето голямо желание да реализираме такъв проект е свързано с магията на класиката, със звучността, която се постига със 100 души на сцената. Всички тези музиканти предават неповторима емоция на публиката от съвместното музициране! Щастливи сме, че община Пловдив направи възможно осъществяването на тази мечта.“ Девет дни по-късно програмата „ФСБ Симфони“ ще бъде представена в Летен театър Бургас – на 9 септември, с Бургаската филхармония и Хора на ансамбъл „Странджа“, по покана на община Бургас.“Ние от много години искаме да адаптираме музиката на ФСБ за симфоничен оркестър, но като у всеки музикант в нас е заложен дълбок респект към тази музика. В този смисъл чакането ни е обяснимо.

Това е нещо много по-различно от всичко, което сме правили досега“, обяснява Румен Бояджиев. Водещ ще е симфоничният оркестър, ние няма да сме отпред. Напротив, ние ще сме в оркестъра“.Подобен концерт с българска група и симфоничен оркестър се прави за първи път в България, казва посоченият за автор на идеята Йохан Девлетян от управата на Пловдивската община.

vesti.bg