Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 20.06.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Човешкият мозък достигнал предела си

Възможностите на човешкия мозък са достигнали своя предел – законите на физиката и физиологията вече не позволяват значително да се увеличи мисловната дейност на хората. Този факт е бил установен от група учени от университета в Кеймбридж, съобщи Би Би Си.По време на изследването на структурите на мозъка на човека и използваната от него енергия учените са стигнали до извода, че постъпателният процес на еволюцията на интелектуалните способности, който продължава няколко милиона години, сега е достигнал своя физически предел.

„Ние сме достигнали пика на развитието на мозъка“ – заяви Саймън Лафлин, професор по невробиология от университета в Кеймбридж. Според учения на мозъка се падат само 2 на сто от общото тегло на човешкото тяло, но на него му е необходима около 20 процента от цялата енергия, нужна на човека.“Ние установихме, че за увеличаване на интелектуалната дейност на човешкия мозък е нужно допълнително, значително количество енергия, което той не може да получи заради физическите особености на строежа на човека“ – подчертава ученият.

По-нататъшното интелектуално развитие на хората е невъзможно и по други причини, твърди проф. Лафлин. Британските учени са установили, че самата структура на мозъка не разполага с повече вътрешен потенциал за усъвършенстване.“От гледна точка на увеличаването на потреблението на енергия и на разширяването на вътрешните връзки, всички природни възможности на мозъка са изчерпани“ – заключава британският учен.

аctualno.com