Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 14.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Домашната аптечка е необходимост

Всеки може при домашни условия да получи травма, да го заболи зъб или глава, да вдигне температура или да получи стомашно разстройство. В такива случаи ни помага домашната аптечка.

Какви лекарства трябва да има в нея и как да окажем първа помощ на своите близки?

Ако трябва да обобщим основните проблеми, за които следва да има по нещо в домашната ни аптека, то те са: травми, изгаряния, наранявания, безсъзнание, сърдечни пристъпи, болки, отравяния, стомашно разстройство, настинка, възпаления, алергии. Лекарствата, с които разполагаме у дома най-често се събират постепенно – според необходимостта и индивидуалните особености на членовете на семейството. Затова реалната аптечка може да бъде по-малка от оптимално препоръчваната. Във всички случаи обаче е много важно да се следи за срока на годност на всеки от медикаментите.

Травми

Малки рани. Ако кръвотечението е слабо (кръвта само капе), то е капилярно и няма опасност за живота. Ако раната е нанесена от бодлив предмет (тел, игла), кръвта трябва да се изцеди. Нараненото място трябва незабавно да се промие със струя студена вода със сапун, а при силно замърсяване – дори с прах за пране.

За спиране на кръвотечението е най-добре да се използва 3% разтвор на перхидрол. С него трябва да се намокри стерилен памук или бинт, който да се привърже към раната за 5-10 минути. Ако краищата на раната се разминават, то те трябва да се стегнат с лейкопласт и цялата повърхност да се намаже с разтвор на калиев перманганат – той се продава под формата на кристали, които могат да предизвикат силно изгаряне, затова този разтвор трябва да се съхранява в плътно затворена бутилка. За намазването на раните този разтвор се разрежда с вода до цвят, подобен на червено вино.После върху раната се поставя стерилна превръзка, която по-късно може да се замени с лейкопласт. При обилно кръвотечение, което не може да се спре с перхидрол, трябва да се прилепи към раната хемостатична гъба, която се обинтова здраво, и незабавно трябва да се потърси лекарска помощ.

Изгаряния

Ако повърхността на изгарянето не е голяма и кожната обвивка е запазена, изгореното място се охлажда със струя студена вода, а после се обработва със спирт с цел да не се образуват мехури. Различните видове алкохолни напитки не са подходящи за обработването на раната! След това изгорената повърхност се обинтова и на пострадалия се дават болкоуспокояващи и противовъзпалителни средства.

След 1 денонощие бинтът трябва да се свали и независимо от наличието на мехури, цялата повърхност на изгареното място се намазва с калиев перманганат (мехурите не се отварят). Ако при превръзката се окаже, че мехурът се е пукнал, той не трябва да се пипа, но превръзка ще трябва да се сменя всеки ден, за да се дезинфекцира раната.

При наличието на мътна течност в мехура, той трябва да се отвори, кожата да се отстрани (най-добре с малка ножичка) и да се лекува като гнойно възпаление.Ако повърхността на раната е голяма и неудобна за охлаждане, пострадалият участък трябва да се обвие със стерилни салфетки или чаршаф и да се обинтова, след което да се потърси медицинска помощ.Преди намесата на лекар, на пострадалия може да се даде болкоуспокояващо средство, а при липса на такова – чай или кафе.

Наранявания

Нараненото място, както и изгореното, трябва да се охлади в продължение на около час с лед или студен компрес. След това мястото трябва да се обинтова.След свалянето на превръзката се препоръчва известно време да се приемат притивовъзпалителни (аспирин) и болкоуспокояващи средства, а също да се поставят компреси.Разтегнатите сухожилия се лекуват по същия начин, както и нараняванията.Ако болката е много силна и има подозрения за изкълчване или счупване трябва да се обърнем към специалист-травматолог или да извикаме “бърза помощ”.

zdrave.bg