Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 04.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Направиха пътна карта на ”Белене”

Националната електрическа компания на България и „Росатом“ създадоха финансова работна група по проекта за АЕЦ „Белене“. Това съобщи руската корпорация. Работната група е създадена в рамките на допълнение 13 към споразумението от 29 ноември 2006 година за строеж на втора атомна централа у нас.

Представители на „Росатом“ са преговаряли с НЕК, Българския енергиен холдинг и Министерството на икономиката, енергетиката и туризма за финансовото структуриране на проекта. Министър Трайчо Трайков е получил от руснаците пътна карта за първите мероприятия за реализация на АЕЦ.Към днешна дата е подготвено строителството на първи блок на централата, завършено е оборудването на пречиствателните съоръжения, строителната и геотехническата лаборатория.

До 12 август трябва да стане ясно дали „Атомстройекспорт“ ще оттегли иска си срещу НЕК заради АЕЦ „Белене“. Претенциите на руската компания са за 58 млн. лева, а причината – НЕК не е платила изработеното оборудване от ново поколение за централата в Белене. „Атомстройекспорт“ обаче също има задължения към България – не са платили за стария реактор, купен обратно от втората атомна преди 4 години, който вече е монтиран на територията на Калининската АЕЦ.В сряда министър Трайчо Трайков коментира, че България няма да завежда контраиск, а иск за суми, които НЕК има да получава. Според информацията искът се очаква да възлиза на 61 млн. евро.

vsekiden.bg