Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 28.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Природни трикове срещу досадните комари

Всеки е чувал досадното жужене на комарите нощем, на сутринта се оказваме изпохапани от насекомите. Често ухапванията предизвикват не само неприятен сърбеж – комарите са преносители на няколко опасни болести като малария, жълта треска или нилска болест.От сайта Buzzle.com предлагат няколко природни метода, които защитават от ухапвания от комари.На първо място в защитата са дрехите. Носете обаче свободни светли дрехи, съветват повечето експерти. Проучвания показват, че насекомите предпочитат тъмните цветове и препоръките са да се избягват черни, лилави или кафяви дрехи. Стегнатите и опънати дрехи пък позволяват на комарите да кацнат върху вас и да ви ухапят през дрехите.

Масло от коча трева (nepeta) също може да ви спаси от досадните насекоми. Всъщност екстракт от тази билка намира приложение в много от химическите репеленти на пазара. Природно средство срещу комарите е и алое вера, като е достатъчно само малко количество върху кожата.Репеленти можете да приготвите сами и с помощта на листа от леска, мента или розмарин и масло от чаено дърво. Сварете билките и оставете течността да поседи един час. Преди излизане се намажете с нея, съветват експертите.

Освен билките в борбата срещу комарите може да се включат и храните – богатите на витамин В1 храни като слънчогледови семки, риба тон и черен боб, както и грах, са подходящо допълнение в диетата. Естествената миризма, която излъчва тялото след консумация на тези храни, гони комарите.Вместо парфюми можете да ползвате естествените масла от ванилия или лавандула, за да гоните насекомите.Ако можете да издържите на миризмата преди лягане, изгорете няколко листа от индийското дърво ним. Това е древен метод за държане на комарите извън дома. Евкалиптът също помага в тази област, а методът на употреба е същият – запалват се напоени с масло от евкалипт пръчици.

Има и други природни средства, които държат комарите надалеч. Едно от тях е да се смеси 1 чаена лъжичка сок от чесън с пет чаени лъжички вода. Тази субстанция би държала и доста други същества далеч от вас. По-малко натрапчива е миризмата от друг лек – накисват се листа от босилек в съд с вода докато течността остане наполовина.В борбата може да бъде включен и простият оцет – използвайте половин чаша в последната вода, когато изплаквате косата си при миене. Това не само придава блясък на косъма, но и държи комарите надалеч.

inews.bg