Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 28.03.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Интервю

Николай Апостолов : Методът на работа на Общински съвет Варна се промени тотално още през 2007 година

Интервю на Ели Маринова с Николай Апостолов – председател на Общински съвет Варна

Ели Маринова: Разкажете накратко кои са ключовите решения, които са взети през последната година и половина, докато сте председател на Общински съвет Варна?

Николай Апостолов: Ръководството на Общинския съвет  Варна е резултат на едно много важно решение, което прие Общинския съвет, а именно смяната на неговия председател и избора на нов председател от друга политическа формация, в случая ПП” ГЕРБ”. Искам да поговоря за това, защото ако погледнем последните десет години Общински съвет Варна и мнозинството беше  водено от БСП и всички тези неща, които бяха извършени през този период не удовлетворяваха варненци. Когато ПП ”ГЕРБ” пое управлението на страната и започна да показва истинското лице на Тройната коалиция Общински съвет Варна беше изостанал в това направление и доста след злополучните събития общинските съветници оцениха подобаващо ситуацията и предприеха това важно и решително свое действие. 39-ма гласуваха за смяна на политическия модел на управление в нашия град. За мен това е много важно решение, от което следват редица други основополагащи решения на Общинския съвет.  Това е например смяната на ръководствата на постоянните и временни комисии, които бяха заети от политически формации от управляващото мнозинство с дясна ориентация. Мнозинството съумя да намери в себе си сили и воля да промени стила и метода на работа, по които се водеха и се ръководеха общинските дружества. Те бяха едно тихо пристанище, в което управляващите политически формации задоволяваха свои финансови и икономически нужди. Те бяха и място за осребряване участието в политиката.

Е.М: Това промени ли се?

Н.Ап.: Тотално се промени още през самото начало. През 2007 година първата вълна общински съветници, настоящи депутати от ПП „ГЕРБ” още с влизането си в Общински съвет Варна декларираха, че това ще бъдат първите крачки, които те ще предприемат, за да може тези съвети на директори или бордове да се редуцират от 5-7 човека до минимално изискуемия състав от 3-ма членове на съвета на директорите. Тогава ръководството и мнозинството беше друго и това не се случи, докато сега стана факт. Всички общински дружества са в състав –  съвет на директорите от 3-ма души, които са представени от експерти.  Съвети на директорите, които всяка една политическа формация от управляващото мнозинство имаше право да предлага свои представители и съответно те заеха места в тези ръководства. По този начин ние гарантираме на варненската общественост, че начинът,  по който управляваме дружествата е напълно прозрачен и към това управление има политически контрол.

Винаги съм казвал, че в Общински съвет Варна няма маловажни решения. На първо място бих искал да посоча последователната политика за преодоляване на проблемите, които съществуват с местата в детските градини. Още след смяната на мнозинството в условия на тотална икономическа криза, в която ни се наложи да работим намерихме механизма, по който може да се разреши този въпрос и това е публично-частното партньорство. За година и половина сме изградили изцяло нови места в детските градини за 400 деца. На последната сесия по линия на публично- частното партньорство гласувахме изграждането на още 200 такива места.

Е.М.: Решихте ли тотално проблема с недостига на местата?

Н.Ап.: Все още не, недостигът е за около 700 деца. Той няма как да бъде решен с магическа пръчка.

Е.М.: Все пак постоянно прииждат хора от малките населени места

Н. Ап.: Постоянно идват нови хора. Ние сме поставени в условия да изграждаме изцяло нови детски градини по европейски изисквания с басейни и подходяща архитектурна среда, което изисква чисто технологично време. Поставени в условия на яростна съпротива от нашите политически опоненти, които спъват тази част от работата, за година и половина откриването на нови 600 места е задоволителен темп. Ако тези преди нас за 10 години правеха по 300 места на година сега щяхме да сме забравили за този проблем. По линия на публично – частното партньорство за този кратък период от време решихме и някои други крайно наложащи за града проблеми. Единият от тях е изграждането на многофункционална зала в двора на Математическата гимназия, където недостигът на площ за обучение е крайно недостатъчна. Предстои изграждането на модерна спортна зала в двора на Първа езикова гимназия. Нещо, за което нашите политически опоненти не предприеха никакви действия. Най-значимо в сферата на образованието беше взетото  решение за изграждане на нова сграда на училище „Васил Левски” в квартал „Аспарухово”. Това е един перспективен варненски район, където в следващите десетилетия и в каквато посока вероятно ще се работи по разширяването на града, в който живеем. Последователно гласувахме и обединихме усилия около приемането на 4 подробни устройствени планове. Такива са: Планова, Чайка, Сълзица, Зеленика. Ние продължаваме оперативно и с бързи темпове да разглеждаме преписките, които постъпват на вниманието на Общински съвет Варна и без никакви користни цели да ги вкарваме за разглеждане на вниманието на съветниците и пред погледа на всички граждани, защото те касаят тях.

Много важно решение, което предприехме и което обедини съветниците бе решението за предприемане на действия относно конкурентите за представянето на големия проект за интегрирането на градския транспорт пред управляващия орган. Това е проект, по който транспорта на Община Варна може да получи за периода 2012- 2013 50 мил евро, а в следващия още 100 мил. С тези пари варненци могат да получат нови автобуси, линни за бърз обществен транспорт.

Е.М.: Похвално е, че се обедини Общински съвет и все пак се взе това решение

Н. Ап.: Това беше плод на доста работа, където усилията бяха насочени в това да убедим всички, че това е добре за града, а не за някои частен корпоративен интерес. Един проект, по който варненци могат да получат така желаните велоалеи, реална информация в реално време как се движат автобусите. Всички тези неща са изцяло по еврофодновете и няма да струват нищо на варненския и на българския данъкоплатец. За разлика от един друг проект, който се спряга, за японския заем, където ако беше изтеглен не само варненци а и въобще цялото предприятие Пристанищна инфраструктура нямаше да е в състояние да го  изплаща.

На последната сесия приехме решение за изграждане на нова административна сграда на кметство „Младост”, с което освен откритата през пролетта сграда на кметство „Аспарухово”, откритата за деня на Варна сграда на кметство Одесос ще има и други модернизирани сгради. Не забравяме хората и децата в неравностойно положение. Открихме център за възстановяване на зависими към наркотици в квартал Аспарухово. Открихме още център за настаняване  от семеен  тип  на територията на  дом „Другарче” за настаняване на деца в неравностойно положение. Преди повече от месец открихме първият за града център за превенции, където децата и техните родители, които са в риск получават информация как и по какъв начин да се избягват тези рискове.

Изключително важно е решението, което приехме на последната сесия да се прехвърли историческото ядро на Морската градина и Аспаруховия парк в компетенциите на Община Варна. Всичко това са накратко щрихирани по-мащабните решения, които дават отражения върху живота на нашите съграждани.

Е. М.: Кои са спешните  решения, които трябва да се вземат във възможно най-кратък срок?

Н.Ап.: Общинският съвет има готовността да приеме ОУП, който е във финалния тур на съгласуване в последните ресорни министерства в София. Убеден съм, че още в началото на следващия мандат едно от първите решения, около което ще се обединят колегите в Общинския съвет ще е приемането на ОУП. Факт е, че той е необходим на всички онези инвеститори, които искат да знаят как ще се развива Варна в следващите десетилетия , къде да вложат парите си и къде да строят. Разбирате, че това са нови работни места, нови инвестиции, нови средства в града ни.

barometar.net