Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 20.06.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Най-скъпите градове в света са Осло, Цюрих и Женева

Ако смятате, че Лондон или Ню Йорк са сред най-скъпите градове в света, продължавайте да гадаете и си пригответе чековата книжка на тръгване към някой от градовете в челото на тази класация, се посочва в материал на CNBC.Осло, Цюрих и Женева оглавяват списъка на най-скъпите градове в света според последното проучване на UBS Wealth Management.Икономистите от швейцарската банка сравняват цените и приходите в 73 града в света в кошница от 122 стоки и услуги.

Най-високо класираните градове са следвани от напълно сравними с тях прочути ценови дестинации – Копенхаген, Стокхолм, Токио и Сидни. Лондон липсва сред първите 15, след като през миналата година бе на 10-то място.На дъното са Делхи, Манила и Мумбай.Цюрих, Осло и Сидни са традиционни претенденти за титлата като най-скъпи градове както за  туристите, така и за жителите си.Цените нараснаха и заради мащабното повишаване на стойността на валутите в тези държави. От 2009 г. американският долар е загубил 25% спрямо швейцарския франк и около 40% спрямо австралийския долар.

Нарасналите приходи в Швейцария и Австралия могат да защитят местните жители от увеличението на цените, но туристите понасят последиците. Както подчертават от UBS, “американските туристи в Сидни, Цюрих и други дестинации … могат да видят, че банкнотите им вече не са това, което би трябвало да бъдат“.Обратното е в сила за градовете в държави, чиито валути са се обезценили. Например американските градове в изследването регистрират по-ниски ценови нива от предходните години благодарение до голяма степен на обезценяването на долара.

Ню Йорк пада до 14-о място в класацията, след като се изключат наемите на имоти.Има и утеха, най-малко за главите на семейства в Цюрих и Сидни. Изследването сочи, че работещите в Цюрих, Сидни и Люксембург се радват на най-висока покупателна способност на базата на почасовото заплащане. В това отношение на дъното са Манила, Найроби и Джакарта.

dnes.bg