Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 07.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Как компютърът вреди на здравето

Компютърът в днешно време не само може да направи работата по-приятна и по-лека. В много случаи той е просто необходимост, но може да влияе негативно на здравето.Ето няколко типични случая и оплаквания:

1. Главата: болки от напрегнатите мускули.
Дори да работим изправени и да сме в статична и правилна поза, мускулите, които я поддържат, се уморяват. Напрегната е задната част на врата, възниква раздразнение на симпатическите нервни възли. Към това може да добавим сухия въздух в помещенвието и недостига на кислород и резултатът е налице – болки в главата.
Опитайте се да се видите отстрани: протягаме глава към монитора, усещаме болки в тила, а главата ни сякаш е стегната от обръч. Именно това са болките от постоянно напрегнатите мускули – вечна беда за работещите на стол и бюро.

2. Очите: умора и синдром на сухото око.
Всяка дейност с компютъра е свързана с четене, следователно с очите, а те се нуждаят от почивка след продължителна работа.
Друг проблем е възникването на сухота, раздразнение и сърбеж в очите при постоянен контакт с компютъра. В този случай помагат изкуствените сълзи – те овлажняват и успокояват. Най-добре избирайте тези, които не съдържат консерванти.

3. Гръбначният стълб: деформация, болки.
Няма стол, който да направи безопасно стоенето пред компютъра. Ако вашият стол не е удобен, позата ви наподобява банан – гърбът е прегърбен, раменете издадени напред, а краката опънати. За гръбнака няма по-лоша поза. Изкривява се шийният отдел, деформира се кръстът – при седнало положение междугръбначните дискове в кръста получават натоварване 6-8 пъти по-голямо, отколкото когато стоим изправени.
За да облекчим гърба си, трябва да ставаме на всеки 40-60 минути, да се научим правилно да седим и да започнем… напримр да ходим на плуване 2-3 пъти седмично.

4. Ръцете: карпален синдром.

С този термин се определя проблемът с китката на ръката, който възниква след травма като симптом на полиартрит или поради постоянната работа с мишката. Ако положението на ръката не е правилно и тя постоянно е напрегната, средният нерв се притиска и с времето се появява болка или се загубва чувствителността на палеца.
Постарайте са да не напрягате постоянно ръцете си, пускайте от време на време мишката. При болезнени усещания веднага потърсете лекарска помощ. Този синдром е добре изучен и се лекува по-лесно в ранен стадий, когато още не се налага операция.

tia.bg