Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 03.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

След лятото безработицата в Гърция скача на 18%

Ново покачване на безработицата в Гърция, до 18%, прогнозира след края на периода на летните отпуски Институтът по труда към двата най-големи гръцки синдиката – ГСЕЕ (Общата конфедерация на труда) и АДЕДИ (Федерацията на държавните служители).Според в. „Катимерини“ натиск на пазара на труда ще окаже не само частният сектор, но и съкращенията в сферата на образованието и уволненията в държавните предприятия, като част от споразуменията с ЕС, ЕК и МВФ.

Трудно е да се изчисли с пълна точност процентът на безработицата в страната, тъй като е голям броят на работещите без осигуровки, уточнява радио „Скай“.По данни на гръцката статистическа служба безработицата през май т.г. е била 16,6% спрямо 12% през миналия май, а през април 2011 г. е възлизала на 15,8%.Правителството отговаря на проблема с увеличаващия се брой на безработните с план за подпомагане на заетостта и за повишаване на професионалната квалификация.

Планът е бил обсъден на 3 август от правителствената комисия и в близките дни се очаква министърът на труда Георгиос Кутруманис да оповести подробности.Междувременно от вчера влезе в сила по-дългото работно време за служителите в държавния сектор. Вместо по 37,5 часа гръцките държавни служители вече ще работят по 40 часа на седмица.Целта на промените е изравняване на работното време на работещите в държавния и частния сектор, както и увеличаване на производителността, уточняват от министерството на административната реформа.

inews.bg