Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Липсата на сън ни кара да пълнеем?

Много хора се оплакват от безсъние. Те се радват, когато успеят да поспят поне 5-6 часа на нощ. Според Националната фондация по съня, 63% от възрастните американци спят по-малко от осем часа. Но това в никакъв случай не е полезно.Учени са установили, че именно липсата на сън ни кара да пълнеем, пише foxnews.

Причината според тях се крие в изтощението. Заради липсата на сън, организмът не си е починал достатъчно. И когато наближи следобедът, човек се чувства вече толкова изморен, че започва да компенсира умората с храна.А храните, които се консумират по това време, много често съдържат мазнини и въглехидрати, като например снаксове или чипсове и съответно – са вредни.

Проблемът донякъде е умствен, разбира се, но също така и физиологичен, смятат учените. Лишаването от сън може да има нервно хормонални ефекти върху човек.Проучванията показват, че това води до повишение на нива на серум грелин – хормон, който стимулира именно апетита, както и понижаване на нивата на лептина – хормон, който „казва“ на мозъка ни, че сме пълни. Като резултат, човек започва да приема повече калории и по този начин да наддават на тегло.

Друга причина, според проучване на учени от Университета в Чикаго, всеки час по-малко сън увеличава риска от високо кръвно налягане с 37%.Много проучвания показват, че съществува връзка между съня и здравето, включително и на тегло. Така че, колкото и трудно е да се спи по 8 часа на ден, това е изключително полезно за здравето на хората.

inews.bg