Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 27.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Знаците, които показват, че скоро може да ви уволнят

За съжаление, един от основните проблеми на хората през последните месеци е страха да не бъдат съкратени от работа. Причината много работодатели да прибягват до тази мярка, както вече на всички е известно, е световната икономическа криза. Факт е обаче, че някои шефове използват кризата като предтекст, за да уволнят свои служители, на които отдавна са „вдигнали мерника“.Много хора споделят, че уволнението им от работа е дошло като “гръм от ясно небе”. Това не би било така, ако умееха да разчитат или не пренебрегваха знаците и обръщаха внимание на индикациите, които ясно показват, че нещо неприятно предстои да се случи. За да не изпаднете в подобно положение, ви предлагаме да се запознаете с типичните намеци за това, че действията ви в компанията или работата ви не се харесват и на практика – дните ви са преброени. Ако успеете навреме да се ориентирате и да предприемете съответните действия, може да си тръгнете от компанията, за която работите в момента, достойно и по собствено желание, преди да са ви показали вратата.
Ето и някои от знаците, които ще ви помогнат да осъзнаете, че сте попаднали „под прицел“:

1. Игнорират ви
Вече не ви канят на деловите срещи, на разговори с външни хора или на вътрешните събирания на екипа. Повече не получавате по електронната поща важни организационни съобщения и друга информация, която преди ви е била изпращана.

2. Отношението на шефовете е различно
В последно време шефа ви следи всяка ваша крачка, а всичките ви действия и решения се подлагат на съмнение или са критикувани. Всички ваши служебни разходи се проверяват щателно и ви искат подробна информация за това, къде сте била в работно време, с кого сте се срещала, защо и пр.

3. Някои колеги се държат хладно
Забелязвате, че не само прекия ви началник, но и някои от колегите проявяват различно отношение към вас. Ако преди са общували с вас нормално, то сега ви отбягват и гледат да приключат набързо разговора.

4. Шефът ви вече си общува с вас само писмено
Ако започнете да получавате по електронната поща задачи, вместо да ви ги казват устно, както е било доскоро, ако получите отрицателна оценка за работата си, с копие до целия ръководен екип, може да събирате нещата си.

5. Хората, на които можете да разчитате са уволнени или напуснали
Тези, които биха могли да се застъпят за вас, вече не са в тази компания, по някакви причини – може би са били освободени или са напуснали по собствено желание. Ако във вашата фирма скоро е имало организационни промени и тези, с които сте работили най-активно вече ги няма, е много вероятно да ги последвате.

6. Получавате неизпълними задачи
Задачите, които ви възлагат напоследък, са почти нереални за изпълнение в зададените параметри – например изключително кратък срок на изпълнение. Това най-вероятно не означава, че разчитат на вашите умения, за да решите най-сложните казуси, а по-скоро би могло да бъде “капан”, който ви поставят, за да ви уволнят по обективни причини, като “несправяне със служебните задължения”.

7. Дочула сте слух, че “май” ще ви уволнят
Ако до вас е стигнал подобен слух, можете смело да подадете молба за напускане. По-често е вярно, че няма дим без огън и че във всеки слух има зрънце истина, така че явно ръководството наистина има подобни намерения.

tia.bg