Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 01.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Сейф ал Ислам се появи, изсмя се на бунтовниците

Синът на либийския лидер Муамар Кадафи Сейф ал Ислам, за когото от опозицията обявиха  вчера, че е арестуван, се появи в Триполи и обяви, че „гръбнакът на бунтовниците е пречупен“. БиБиСи съобщава, че той е бил видян в близост до хотел Rixos в правителствен автомобил, охраняван от военни, верни на баща му.Кореспондентът на медията, който е разговарял с него, отбелязва, че Сейф ал Ислам е изглеждал изключително спокоен и уверен. По думите на сина на Кадафи, настъпвайки към столицата Триполи, въстаниците са попаднали в капан и сега силите им са прекършени.

Наследникът на либийския лидер е добавил, че не изпитва никакво притеснение относно издадената заповед от Международния наказателен съд за престъпления срещу човечеството. Ислам е уверил, че баща му е жив и е в добро състояние. След това се е отправил към правителствения комплекс Баб ал-Азазия. Пред придружаващите го трима журналисти е заявил: Триполи е под наш контрол. Всеки трябва да е сигурен в това.Местонахождението на бащата на Сейф ал Ислам остава неясно, допълва БиБиСи. Според дипломатически източник, цитиран от АФП, Кадафи се намира в резиденцията си в Триполи. Вчера от Националния преходен съвет на бунтовниците обявиха, че полковникът е на границата с Алжир. Според либийския в. „Курина ал джадида“ ПНС е отправил предупреждение към Алжир да не допуска на своя територия Кадафи.

По-късно стана ясно, че военни, останали лоялни на либийския лидер, са помогнали на най-големия му син Мохамед да избяга от домашния арест, под който бе поставен. Междувременно ръководителят на либийския Преходен национален съвет Мустафа Абдул Джалил беше категоричен, че ерата на полковника е приключила, но предупреди, че предстои дълъг и труден път. Той изрази надежда, че Кадафи ще бъде заловен жив.Ние сме пред прага на нова ера и ще работим за установяване на принципите, върху които се основаваше тази революция: свобода, равенство, справедливост, демокрация и прозрачност в умерена ислямска рамка, заяви той на пресконференция в Бенгаз, цитиран от АФП.

Лидерът на бунтовниците ги призова да спазват закона и да уважават собствеността, като обеща честни съдебни процеси за членовете на режима на Кадафи.Джалил подчерта, че в бъдещите си контакти с чужбина оглавяваната от него структура ще дава предимство на държавите, подкрепили въстанието. Той увери международната общност, че Либия иска да изгради здрави връзки, основаващи се на „взаимното уважение“, но обеща „специални привилегии“ за някои държави.Мустафа Абдул Джалил призна, че опозицията още не контролира изцяло Триполи и обясни, че  резиденцията на Кадафи в комплекса Баб ал Азизия и околностите му са извън контрола на въстаниците и те не знаят къде се намира самият той.

news.bg