Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 28.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

Големи европейски банки съкращават служители

В рамките само на един месец две от най-големите европейски банки обявиха, че престркурират дейността си на губещи пазари. В края на юли и Credit Suisse предупреди, че планира сериозни съкращения. Собствениците им предприемат изпреварващи действия, заради опасенията си от разрастване на дълговата криза в еврозоната и забавяне на глобалното икономическо възстановяване.Швейцарската банка UBS ще съкрати 3500 работни места или около 5% от служителите си, съобщи Reuters. Целта на съкращенията на персонала е годишните разходи на банката да бъдат намалени с около 2 млрд. швейцарски франка до края на 2013 г. През юли UBS отчете по-малка от очакваната печалба за второто тримесечие на годината.

Според официалното съобщение на банката 45% от съкратените работни места ще бъдат в инвестиционното банкиране.В началото на месеца и една от големите британски банки HSBC обяви, че ще съкрати 30 000 работни места при изтеглянето си от пазари, в които банката не е конкурентоспособна. Посочени бяха страни в Латинска Америка, Близкия Изток и САЩ, където ще бъдат преструктурирани 5000, а до 2013 година – още 25 000 позиции освен в посочените региони, и във Великобритания и Франция. Обявените съкращения представляват около 10% от наетите в HSBC.

И това се извършва при положение, че една от най-големите европейски банки отчете по-голямо от очакваната печалба за първото полугодие на 2011 г. Печалбата на HSBC е 11.5 млрд. долара, което е със 700 млн. долара повече от прогнозите на анализатори.Изчисленията на швейцарската UBS показват, че преструктурирането на персонала ще струва около 550 млн. швeйцарски франка, от които 450 млн. швейцарски франка ще бъдат отчетени в резултатите за второто тримесечие на текущата година.В аргументите си за съкращенията, освен опасенията си, заради нарасналите рискове за глобалното икономическо възстановяване, двете банки посочват като една от основните причини увеличените регулации, които правителствата прилагат в опита си да се измъкнат от дълговите си проблеми.

В края на юли идруга швейцарска банка Credit Suisse последва своите конкуренти от Европа и САЩ и също реши да намали персонала си поради слабите финансови резултати през второто тримесечие. Според Financial Times ще бъдат уволнени 2000 души или 4% от всички заети в банката, които към момента наброяват 50 700 души.Чистата печалба на Credit Suisse за второ тримесечие на 2011 г. е спаднала с 52% – до 768 млн. швейцарски франка (957 млн. долара). Приходите за периода са 6,3 млрд. франка, което е намаление с 25% спрямо миналата година и 19%, в сравнение с първото тримесечие на тази година.

money.bg