Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 03.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Арт

Най-лудите фестивали с храна в света

От хвърляне на домати до мятане на риба тон, хората обожават да хвърлят храна. Именно тази страст е вдъхновила не едно и две годишни събития, по време на които храната заема главна роля, макар и не в традиционния си смисъл, съобщава msnbc.com.

Ла Томатина

Според слуховете фестивала Ла Томатина в Испания се е родил след сбиване на членове на градския съвет и недоволни граждани. Всичко това обаче прераства в най-голямата борба с храна в света. Всяка година, в края на месец август, събитието привлича около 45 000 души, които се замерват с презрели домати на стойност около 287 000 евро. На прицел е всичко, което се движи и единственото, което е сигурно, е, че няма шанс да излезете чисти от цялата работа.Все пак има няколко правила, които участниците трябва да спазват – да смачкват доматите, преди да целят някого с тях, за да не причинят болка на другите участници, както и да носят маски, защото може да имат проблеми с очите.

Тунарама

Друг странен фестивал е Тунарама, който се провежда в Порт Линкълн, Австралия. Събитието има 50-годишна история и е популярно с това, че конкурентите се състезават не в какво да е, а да мятат 20-килограмова риба тон. През 2008 г. е поставен последният рекорд, докато бившият олимпийски шампион по хвърляне на чук Шон Карлин запраща рибата на около 40 ярда.

Cheese Curd Festival

Вместо да хвърлят храна, посетителите на Cheese Curd Festival в Елсуърт, предпочитат да ? се възхищават. Градът се е превърнал в домакин на събитието, по време на което се провежда конкурс за скулптури, създадени от сирене. Фестивалът се организира през последния уикенд на юни, а едно от последните интересни творения на „скулптурите“ бе лъв, който яде сладолед.

BugFest

Необичайното на BugFest не са само заниманията, а и самата храна. Посетителите на организирания от Музея на природните науки в Роли фестивал си похапват не какво да е, а буболечки. Ястията се приготвят от местни готвачи и са толкова екзотични, че едва ли биха били по вкуса на всеки. Все пак не всеки е готов да си хапне за десерт замразен шоколад, покрит с щурци.

Chinchila Melon Festival

Веднъж на всеки две години, през февруари, Чинчила, „Динената столица на Австралия“ привлича хиляди туристи. Това не се дължи само на факта, че там се произвеждат около 25% от реколтата от дини за цялата страна, а на празника, свързан с плодовете. Естествено, храната не се яде, а се ползва за различни „спортове“ като плюене на семена от диня, хвърляне на дини, каране на „ски“, т.е. каране на дини, в които участниците слагат краката си и други.

inews.bg