Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.03.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

България и Швейцария актуализират нормативната база за избягване на двойното данъчно облагане

Правителството одобри проект на нова спогодба между България и Швейцария за избягване на двойното данъчно облагане на доходите. Министърът на финансите беше упълномощен да проведе преговорите по нея и да подпише документа при условията на последваща ратификация.Действащата между България и Швейцария Спогодба за избягване на двойното данъчно облагане е подписана през 1991 г. при коренно различни икономически отношения и правна регламентация.

Поради това тя съдържа определени празноти и противоречия със сегашното данъчно законодателство, които водят до невъзможност за България да реализира данъчните се правомощия по отношение на някои доходи и данъчно задължени лица.

Съществен пропуск в действащата спогодба е липсата на разпоредба относно обмена на информация между двете държави, което води до частично блокиране при прилагането й. Поради това в проекта на новия документ е включен чл. 25 „Обмен на информация” съгласно Модела на данъчна спогодба на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, който и двете държави следват в своята договорна практика.

Включването на текстовете относно банковата тайна ще създаде възможност за обмен на банкова информация за данъчни цели и ще осигури условия за прозрачност и възможност за предприемане на резултатни действия в борбата с изпирането на пари, данъчните измами и отклонението от данъчно облагане.Наличието на актуална спогодба за избягване на двойното данъчно облагане между България и Швейцария е много важно и от гледна точка на реципрочност и баланс при защита на интересите на нашата страна при получаването на инвестиции от Швейцария.

barometar.net