Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 18.06.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Очаква се качествено грозде и високи добиви в района на Хасково

„Грозде по лозята няма да остане” заяви инж. Красимир Коев, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по лозата и виното /ИАЛВ/ по отношение на очакванията от тазгодишната гроздова реколта в Хасковския регион. Качеството на гроздето е отлично и се очаква кампанията да е добра и добивите да са високи.По време на срещата с лозари и винопроизводители от региона беше обсъдено състоянието на лозаро-винарския сектор и контрола върху него.

Дискутираха се новите текстове в националното законодателство касаещо бранша, както и инициативите с цел подпомагане развитието на сектора по отношение на мерките по Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор 2008/2009 – 2013/2014 г. Инж. Красимир Коев каза, че у нас има все още известни несъответствия, но въпреки това българското законодателство е възприело модела и прилага правилата на европейското.  С новите правила няма да се позволи нерегистрирана продукция да се предлага на купувачи.Опазването на продукцията по време на гроздоберната кампанията е приоритет на съвместна дейност между ИАЛВ и Министерство на вътрешните работи, увери присъстващите г-н Коев и заяви, че това ще се отрази благоприятно на случаите за посегателство върху реколта.

В срещата участие взеха около 70 представители на лозаро-винарския бранш, както и  проф. Пламен Моллов – председател на Националната лозаро-винарска камара и г-н Георги Ралчев – началник отдел към Дирекция „Растениевъдство” на Министерство на земеделието и храните.

barometar.net