Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Изкуството на житейската мъдрост – Балтасар Грасиан

Вече всичко достига съвършенство и на първо място – човешката личност. Днес един мъдрец струва повече, отколкото седем преди. В днешно време е по-трудно да общуваш с определен човек, отколкото в миналото с цял народ.

***

Душевност и ум. Това са двете качества, които като драгоценен накит красят човека – едното без другото е като половин щастие. Не е достатъчно да  разбереш, важното е да прозреш същността. Нещастен глупак си, ако сбъркаш признанието в живота си и се провалиш в избора на професия, дом, приятели, семейство.

***

Действай изненадващо. Удивлението пред неочакваните ти постъпки означава, че си улучил целта. Играта с открити карти не е нито полезна, нито приятна. Бъди сдържан и не разкривай веднага намеренията си, особено ако си човек с власт и положение, ще караш всички да затаяват дъх, да тръпнат в очакване и неизвестност. Тайнствеността предизвиква дълбоко уважение. Дори когато търсиш разбиране у другите, избягвай пълната откровеност и не допускай кого да е до откровената си същност. Премерената сдържаност е признак на мъдрост. Прекалената откритост никога не се цени достатъчно. Тя заслужава порицание, защото ако късметът те изостави, ще се чувстваш двойно по-нещастен. Затова можеш дори да се престориш на недостъпен като Бог, за да държиш околните нащрек и в неизвестност.

barometar.net