Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 27.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Ягодите правят усмивката ни сияйна

Яденето на ягоди прави зъбите снежнобели. Наистина ли? Това, което народните практики интуитивно са обобщили, наистина съдържа голяма доза истина. Киселината, която се съдържа в обичания плод, наистина помага за избелването на зъбите, признава науката. Способът е прост и безопасен. Разбира се, и дума за сравнение не може да става с модерните практики в стоматологията. Професионалните средства са друго нещо.

Как точно да го направим? Нали не си представяте, че просто хапваме – и готово. Хем вкусно, хем ползата става видима, когато се усмихнем! Не е така. За да използваме ягодата за избелване на зъби, трябва да вземе добре узрял плод и да го размачкаме със сода бикарбонат. Разбъркваме кипящата кашичка и намазваме с нея зъбите си с познатата четка. Мазилката, която за съжаление не е от най-приятните на вкус, трябва да стои така пет минути. Следва обилно измиване с вода, а сетне почистване с конец. Възможно е между зъбите да са останали семчици от плода.

Ясно е, че в случая става дума за добре познатия ефект  „гасене” на сода и киселина. Протича класическа химична реакция, при която постигаме желания ефект. Макар да звучи напълно невинно и безвредно, избелването по този начин изтънява зъбния емайл и не бива да се практикува прекалено често. Но за специален случай, когато държим всички да се порадват на сияйната ни усмивка – можем спокойно да си го позволим.

lechitel.net