Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 05.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Минималната работна заплата може да стане 290 лв. догодина

Ако има ръст на производителността на труда, е възможно държавата да си позволи още малко увеличение на минималната работна заплата следващата година – до 290 лв.Това заяви социалният министър Тотю Младенов пред БНР. Той посочи, че синдикатите и работодателите имат срок до 15 септември да договорят механизъм за определянето на минималната работна заплата.

В редица браншове синдикатите и работодателите договориха по-добри възнаграждения на базата на увеличението на минималната работна заплата от 1 септември тази година.Вече започна и договарянето на минималните осигурителни прагове между синдикати и работодатели в отделните браншове за следващата година, коментира още Младенов.Той припомни, че миналата година в системата са направени съкращения от близо 7%. Оптимизирани са и структурите както в Агенцията по социално подпомагане, така и в Агенцията по заетостта, което е предпоставка за леко увеличаване на заплатите там.

Социалният министър постави като свой приоритет през следващата година заетостта.Междувременно днес стана ясно от данните на европейската статистическа служба Евростат, че България е на последно място в Европейския съюз по размер на минимална работна заплата.Разликата между нас и първенеца в класацията – Люксембург е 1635 евро. У нас през юли най-ниското месечно възнаграждение е било 123 евро, а в Люксембург е било 1758 евро.

Дори и със септемврийското увеличение, пак ще запазим последното място (130 евро).В категорията на страните с най-ниски минимални заплати са още Румъния, Турция и Хърватия, а Гърция попада в групата на държавите с МРЗ между 550 и 900 евро на месец. Великобритания, Франция, Холандия, Белгия, Ирландия и Люксембург са първенците с минимални заплати от над 1000 евро на месец.

Inews.bg