Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 25.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Бизнесът има по-добри очаквания за бъдещето

През август 2011 г. общият показател на бизнес климата се покачва с 1.1 пункта спрямо предходния месец. По-добър бизнес климат се регистрира в промишлеността и търговията на дребно, докато в строителството и сектора на услугите има известно влошаване на стопанската конюнктура, показаха данните на Националния статистически институт (НСИ).

Каква е ситуацията в отделните сектори, включени в индикатора?

В сравнение с юли съставният показател „бизнес климат в промишлеността“ нараства с 2.0 пункта и е само с 2.1 пункта под нивото на дългосрочната си средна стойност. Анкетата отчита повишен оптимизъм на мениджърите по отношение на настоящото бизнес състояние на предприятията, като за първи път след декември 2008 г. показателят минава над дългосрочното си средно равнище.Настоящата производствена активност също се оценява като увеличена, макар осигуреността на производството с поръчки леко да намалява поради свиване на поръчките за износ. Същевременно се покачват и запасите от готова продукция.

В краткосрочна перспектива мениджърите остават оптимистично настроени по отношение както за бизнес състоянието, така и за дейността, но оптимизмът е малко по-умерен, което се отразява и на очакванията за персонала през следващите три месеца.През август балансовият показател за заетите намалява с 2.3 пункта.

Основният фактор, ограничаващ развитието на бизнеса в отрасъла, продължава да бъде несигурната икономическа среда, който е все още над обичайната си средна стойност за последните десет години.Същевременно последната анкета отчита известно увеличение на проблемите, свързани със слабости в икономическото законодателство, като вече над една пета от предприятията срещат подобни затруднения.

През август се регистрира известно свиване на очакванията за увеличение на цените в промишлеността през следващите три месеца.Съставният показател „бизнес климат в строителството“ се понижава с 5.7 пункта през август поради по-резервираните мнения на строителните предприемачи за настоящото бизнес състояние на предприятията и увеличения песимизъм в очакванията им за следващите шест месеца.След известен оптимизъм през миналия месец, оценките и очакванията на мениджърите отново се влошават, което е симптом за несигурността на стопанската конюнктура в строителството.

Основните фактори, затрудняващи дейността в отрасъла, продължават да бъдат несигурната икономическа среда и финансовите проблеми, като през август отрицателното им влияние се засилва – съответно с 6.9 и 13.2 пункта. Анкетата отчита и увеличение на негативното въздействие на фактора „недостатъчно търсене” – с 6.8 пункта.Все пак, макар и колебливо, строителната активност бавно се възстановява. Балансовият показател се е отдръпнал с 45.9 пункта от най-ниската си точка за последните три години. Положителен момент в стопанската конюнктура е и намалението на броя на клиентите със закъснения в плащанията.

По отношение на цените в сектора на строителството през следващите три месеца не се очаква увеличение.Съставният показател „бизнес климат в търговията на дребно“ през август нараства с 10.8 пункта в сравнение с предходния месец, като за първи път след края на 2008 г. надхвърля дългосрочната си средна стойност с 0.3 пункта. Подобрени са както оценките за настоящото бизнес състояние на предприятията, така и очакванията за следващите шест месеца.

Inews.bg