Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 05.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Зърнопроизводители с предупредителен протест

Националната асоциация на зърнопроизводителите ще проведе утре в Добрич протестно шествие заради неизпълнени срокове, поети от правителството към сектора в края на март. Това съобщи за Investor.bg изпълнителният директор на асоциацията Радослав Христов.В началото на август т. г. фермерите дадоха на кабинета 30-дневен срок за отговор по важни въпроси, свързани с развитието на сектора, които бяха обещани с подписания документ.

„През март кабинетът се ангажира до първи юли да бъде осигурена държавна помощ за покриване на акцизните разходи за горивата при сеитбата и да гарантира максимален размер на националните плащания към евросубсидиите на площ през следващите три години, което да осигури прогнозируемост за бизнеса“, поясни Христов.Той допълни, че хората са недоволни от неизпълнението на тези срокове, въпреки непрекъснатите преговори, които водят с министерството. „Представителите на Асоциацията знаят много добре, че сме представили в Европейската комисия коригираното искане за отпускане на държавна помощ за горивата, но поради лятната ваканция на администрацията нотификацията се очаква през есента“, коментира зам.-министърът на земеделието и храните Светлана Боянова.

Боянова поясни, че по предложение на Асоциацията България е поискала от ЕК заявленията за тази държавна помощ да започнат да се представят пред фонд „Земеделие“ след 15 ноември, вместо в края на годината.По този начин браншът ще може да възстанови разходите си за платения по време на сеитбата акциз по-рано от сроковете, през които данъкът се възстановяваше преди 2009 г., когато тази преференция се прилагаше в България, поясни още Боянова.“Много скоро очаквам да бъде изпълнено и другото важно искане на производителите за постигане на дългосрочна финансова рамка за размера на националните доплащания, които ще получават отделните подсектори от земеделието през следващите три години“, обясни Боянова.Тя допълни, че по случая в момента се водят разговори с финансовото министерство, които скоро ще бъдат завършени.

dnes.bg