Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 25.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

ЕС към Косово и Сърбия: Няма да приемем втори Кипър

Докладчикът за Косово в Европейския парламент Улрике Луначек заяви, че Сърбия трябва да забрави за статута на страна-кандидат за членство в ЕС, ако няма резултат в диалога и добрите отношения с Косово, съобщи ТАНЮГ, цитирана от БТА.Ако няма напредък в диалога, като в това се подразбират и добросъседските отношения, за Сърбия е невъзможно да получи статут на кандидат, изтъкна Луначек пред прищинското радио „Дукагини“. Тя изрази задоволство, че германският канцлер Ангела Меркел е била директна и пряко е заявила това в Белград.

Попитана дали е достатъчно Сърбия само да има добри отношения с Косово или е необходимо да признае неговата независимост, за да стане член на ЕС, австрийският евродепутат подчерта, че в края на краищата Сърбия трябва да зачита държавата Косово.В същото време сайтът „Уикилийкс“ през последните няколко дни обяви най-малко 800 поверителни телеграми от посолството на САЩ в Белград, писани в периода от 2003 до 2010 година, предаде КРОСС.

Основна тема на депешите е назависимостта на Косово и позицията на американските власти, че това е неминуемо. Телеграмите разкриват и мнения на сръбски политици и публични личности за обявяването на независимостта на Черна гора.В една от телеграмите се посочва, че САЩ през 2009 г. са поискали от Турция, Словения, България, Македония, Хърватска, Албания, Сърбия и Босна и Херцеговина да направят постъпки пред черногорското правителство на регионалната среща в Подгорица Косово да не бъде поканена.

В друга депеша от януари 2010 г. се посочва, че Сърбия не сътрудничи достатъчно с ЕУЛЕКС, а в телеграма от февруари същата година се съобщава за срещата на патриарх Ириней с американския посланик Мери Уорлик.На срещата Ириней изтъкнал, че Сръбската православна църква иска „да въведе“ Сърбия в Европа и в САЩ.“Ириней е подчертал значението на Косово и поискал разбиране от САЩ по този въпрос“, се отбелязва в телеграма публикувана на „Уикилийкс“.Голям брой телеграми се отнасят и до нагласите на сръбските представители за влизането на Сърбия в НАТО, както и за предизборната атмосфера, условията за инвестиции, за престъпността и корупцията в страната.

actualno.com