Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 09.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Хапче ще ни предпазва от слънчево изгаряне

В най-скоро време скъпо струващите  мазила против слънчеви изгаряния може да бъдат заменени от хапче, предаде БТА. Специалисти от Кралския колеж в Лондон са на път да възпроизведат съединение, използвано от коралите за защита от вредните ултравиолетови лъчи, пише „Дейли експрес“,

Учените установили, че коралите от Големия бариерен риф в Австралия оцеляват под палещите слънчеви лъчи, защото обитаващите ги безвредни водорасли произвеждат химикали, които мешестите организми превръщат в защитно съединение. Изследователите са открили, че не само коралите се предпазват по този начин. Оказало се, че защита си осигуряват и рибите, хранещи се с корали. „На път сме да пресъздадем съединението в лабораторни условия. Ако всичко се развие добре, хапчето може да се появи на пазара до пет години“, допълва д-р Лонг.

Новото хапче ще се продава без рецепта и няма да бъде по-скъпо от традиционните средства за предпазване от вредните ултравиолетови лъчи.„Надяваме са да предложим на хората евтин продукт със свойствата на слънцезащитните мазила, но под формата на хапче“, казва ръководителят на изследователския екип д-р Пол Лонг.

manager.bg