Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 03.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Най-вкусните дестинации в света

Храната и пътуването вървят ръка за ръка. Без значение коя страна посещавате, ще имате проблеми с намирането на такова кулинарно приключение, което да ви въведе в културата на една страна. В някои страни храната е акцент в местния начин на живот, което кара много туристи да я посетят само заради чревоугодничеството си. Ето десетте страни, които предизвикват най-много слюноотделящи страсти сред посещаващите ги, според Лонли планет.

Тайланд

На кръстопътя между Индия, Китай и Океания, тайландската кухня е сбор от най-доброто от трите техники за приготвяне на храна и съответно продуктите, които се използват. Специфичното в тайландската кухня са чесъна и чушките, които придават незабравим и „ароматен“вкус. Други специфични елементи на източната храна са лимоновия сок, кориандъра и лимонената трева. Легендарният рибен сос или пастата от скариди са черешката на тортата в неповторимата източна кухня.

Гърция

От маслините до октоподите, истинският вкус на гръцката кухня зависи от използваните продукти. Замаскирането или усложняването на оригиналните вкусове на храните не се прави, особено когато трябва да се справите с прясно изпечения хляб, сочните домати и прясната риба от Средиземно море. Обядът е главно събитие в деня. Специфичното в гръцката кухня е, че четвъртък и петък не се яде месо, което е добра новина за вегетарианците.

Китай

От малките провинциални магазинчета до четиризвездните зали за забавления, Китай е едно от най-вдъхновяващите места за кулинарен туризъм. Легендата за Ин и Ян се е пренесла и в ястията: съществува баланс от плодове и зеленчуци и пикантно месо. Популярният китайски ориз, както и юфката, почти винаги се допълват в менюто. Съществуват редица местни специалитети, повлияни от местната география и история.

Франция

От сиренето и шампанското до охлювите и франзелите, французите са известни с хранителните си навици. Френската кухня се откроява заради разнообразието от храни, които предлага. Всеки регион има специфичен климат и география, които безспорно влияят и на ястията, консумирани там. Хората във Франция зачитат обяда като основното ядене за деня. Кралското ядене в ежедневието обаче е домашно приготвената вечеря, съставена от шест различни ястия.

Испания

Испанската кухня събира вкусовете от целия свят. Най-специфичното са подправките като шафрана и кимиона, както и сладките изкушения. Сместа от продукти и традиции поддържат своеобразния вкус. Най впечатляващи са морската храна и месата, приготвени с най-разнообразни сосове. Вечерята е основното ядене за деня, като никога не се сяда на масата преди 21 часа.

Мексико

Искате ли магия с дъх на ечилада? Мексиканската чувствителност се е пренесла и в чинията, като това най-силно проличава по време на празници. Мексиканската кухня е доста повлияна от испанската, както вероятно и от френската и африканската заради историческите събития около колонизирането на страните. Царевицата и зърнените храни са известни специалитети – приготвени с изпепеляваща мексиканска страст. А кой може и да забрави прочутата мексиканска текила.

Италия

Храната е най-известната износна стока на италианците и е напълно основателно прочута в целия свят. Въпреки разликите между регионите, има доста общи продукти, които се използват навсякъде. Помислете за пицата, пастата и ризотото. А нещо за пиене? Една дума: кафе. Италианците го правят най-добре – от невероятния аромат до изключителния вкус.

Индия

За многообразието на индийската кухня разбирате, когато вървите по индийските улици, посетите градовете и областите. В основата на всички ястия са оризът на юг и „роти“ на север. Те се комбинират във вкусна комбинация с дал, зеленчуци и много сосове. Рибата и месото също са съществена част от кулинарната магия. Каквито и да са продуктите, ястието винаги съдържа микс от екзотични подправки, които създават забележителен вкус.

Япония

Ако можете да извъртите езика си, за да успеете да произнесете менюто, японската кухня ще ви се отблагодари подобаващо. Повечето японски ресторанти предлагат специалитети, като „якитори” – шишчета с печено пилешко или зеленчуци, суши или пък „темпура” – хрупкава панировка на различни продукти. Кулминацията на японската кухня е „кайсеки” – добавка към чаената церемония, комбинира съставки, приготвяне и церемония в няколко кратки части, за да се насладите максимално на изкуството на ядене.

Индонезия и Малайзия

Индонезийската и малайската кухня са една великолепна смесица от китайски, португалски и индийски вкусове, подправки и продукти. Тук всяка част от менюто е оправдано отражение на живота на островитяните. Изобилието от ориз е в резултат на плодородните земи, подправките напомнят за времето на търговия и експанзия от колонистите, а горещото чили е отражение на страстта на хората в тази част на света. Индонезийската и малайзийската кухня не са сложни или изтънчени, те са съставени от отделни, простички и неустоими вкусове и аромати.Единственото, което може да се добави към подобен изкушаващ и слюноотделящ списък е „На добър път и бон апети“.

expert.bg